FOTOGALERIE: Studenti FUD navrhovali, jak by mohla vypadat vyhlídka na ústecké Mariánské skále

3. červenec 2021 13:00

Třináct studentů Fakulty umění a designu univerzity v Ústí nad Labem vypracovalo návrh vyhlídky na Mariánské skále. Jde o jeden z nápadů obyvatel města, který vzešel z takzvaného participativního rozpočtu. Kvůli pandemii ale město jeho uskutečnění zatím odsunulo.

Studenti interiérového designu měli navrhnout vyhlídku s restaurací.

„Vzhledem k tomu, že jsem v té vyhlídce měla větší prostor, tak jsem se rozhodla pro 50 míst k sezení uvnitř plus 30 míst k sezení venku,“ popsala jedna ze studentek, Eva Opltová.

Třípatrová restaurace s panoramatickou vyhlídkou na celé město. Ve tvaru krystalu s  kapacitou 70 osob

Pracovně svůj návrh nazvala Ploutev – prohlédnout si jej můžete společně s ostatními návrhy v jedné z přiložených fotogalerií.

„Hodně úspěchu sklidila i vyhlídka, inspirovaná tvarem krystalu. Na Mariánské skále se těží kámen, a mě právě zaujal ten tvar neopracovaného surového kamene, převedeného do estetičtější pohody, do podoby krystalu. Když sedí na té skále, vypadá zároveň tak trochu jako UFO,“ popisuje výtvarnice další z návrhů.

Vedení města Ústí nad Labem ale zatím nemá pro návrhy studentů využití.

„Zatím jsme v době covidu tu vyhlídku na Mariánské skále pozastavili, ale věřím tomu, že se k ní vrátíme. Ještě se ani nerevokovalo usnesení, že by město nechalo udělat projektovou studii. Budu ale o tom mluvit i s panem Punčochářem, který to předkládal, a s lidmi, kteří by o tu vyhlídku měli zájem,“ shrnul náměstek primátora Pavel Tošovský z ODS.

Peníze na studii na vyhlídku na Mariánské skále by chtěl náměstek Tošovský dostat do návrhu rozpočtu na rok 2022.

Spustit audio

Související