Budoucí podoba jezera Milada pochází ze Švédska. Počítá s rozhlednou i potopenou vesnicí pro potápěče

30. červen 2021 10:52

Okolí jezera Milada u Ústí nad Labem by se v budoucnu mělo rozvíjet podle návrhu švédského ateliéru Mandaworks. Ten vyhrál krajinářsko-urbanisticko-architektonickou soutěž Palivového kombinátu.

Rekreační vyžití by se mohlo rozšířit v dosud využívaných místech u východní pláže. Mezi severovýchodním vstupem a přístupem od Trmic.

„Zde navrhujeme rozšíření pláží a zároveň u severovýchodního vstupu i vybudování rekreačně-sportovního areálu, který by nabízel i náplň na souši – tělocvičny, případně i ubytování,“ popsal architekt Cyril Pavlů.

V návrhu ateliéru se počítá také s připomenutím zaniklé obce Viklice.

„Pracovali jsme s návrhem různých objektů, které by se daly do krajiny zasadit, a které by měly návštěvníkům poskytovat nové pohledy na krajinu. Jedním z nich je i instalace ve vodě, kterou jsme nazvali potopená vesnice. Je to série objektů, které jsou na místě původní obce Viklice. Část z nich bude pod vodou, tedy vhodná pro návštěvu potápěčů, část z nich bude i nad vodou – bude možné tam doplavat a využívat je třeba jako skákací věže,“ vysvětlil Pavlů.

V každém přístupovém rohu pak ateliér navrhl plochy pro menší výstavbu.

Mandaworks díky výhře v soutěži návrh rozpracuje do etap – z hlediska udržitelného rozvoje a finančních nároků.

„Tento dokument, pokud bude všemi aktéry akceptován, by se měl stát základním řídícím dokumentem, podle kterého se potom bude v tom území dále postupovat,“ vysvětlil náměstek ředitele Palivového kombinátu Petr Kubiš.

Výstava vítězného návrhu i několika dalších je k vidění v Muzeu města Ústí nad Labem do 10. října

Ateliér také připraví manuál, kterým se budou všechny stavby řídit, a první ukázku.

„Třeba, jak jste viděli ta odpočívadla, tu rozhlednu, a tak dále. Chceme společnosti dokázat, že se něco děje. Nebudeme teď tři roky čekat, než se připraví nějaká velká stavba. Chceme hmatatelný projekt, který bude demonstrovat kvality toho řešení, které bylo vybráno,“ dodal Kubiš.

Palivový kombinát také bude podle Kubiše s krajem spolupracovat na úpravě územní studie. Vítězný návrh okolí jezera Milada i několik dalších si můžou lidé prohlédnout v ústeckém muzeu až do října.

Spustit audio

Související