Filmové kalendárium: Věra

8. říjen 2017
Filmové kalendárium

Dnes probereme dvě krásné role Daniely Kolářové, které spojuje jméno Věra. A schválně můžete hádat, který z těch dvou filmů byl dřív. Je 8. října.

První Věra, kterou vám dnes připomeneme, je z filmu Zdeňka Podskalského a Ladislava Smoljaka Kulový blesk - do kin přišel v roce 1978. Druhá slibovaná Věra je z Menzlova filmu z roku 1976 Na samotě u lesa. Obě Věry v podání Daniely Kolářové uměly být pěkně ostré. Poslouchejte…

Jméno Věra má u nás skoro 115 000 žen, takže se dají předpokládat mohutné oslavy. U nás na severu to bude hlavně na Liberecku, protože tam žije na 1700 Věr, a potom na Ústecku, Teplicku a Děčínsku, protože tam všude jich je také přes tisíc.

Jméno Věra znamená víru. Tu jsme asi nejvíc potřebovali ve 40. a 50. letech, protože to dostávalo jméno Věra až 3500 holčiček ročně. Dnes jsou to jen tři, čtyři desítky.

Věrám přejeme k jejich svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.