Filmové kalendárium: Radovan

14. leden 2017
Filmové kalendárium

Dnes začneme pohádkově, nenecháme na pokoji povinnou školní četbu a budeme pronásledovat jednoho známého českého uprchlíka až do Jihoafrické republiky… Je 14. ledna a svátek má Radovan.

„Já, Kazisvět VI., z Boží vůle král, mocný panovník a hlava pomazaná, zdravím vznešeného prince Radovana…“

Jistě poznáte, že jde o českou pohádkovou klasiku - Princeznu se zlatou hvězdu na čele. Zde zastupoval princ Radovan stranu dobra. Jméno Radovan znamená „veselý muž“ nebo také „muž, radost přinášející“ – vyberte si.

Nejvíce Radovanů v severních Čechách je na Liberecku - toho jsme si všimli už u Radmil, že na Liberecku je radost prostě doma.

Slavným českým Radovanem byl bezesporu herec, pedagog a recitátor Radovan Lukavský. Většina z nás si na něj jistě pamatuje – například ze seriálů F. L. Věk nebo 30 případů majora Zemana.

V současnosti je nechvalně známý další Radovan, ten se ale momentálně nachází v Jihoafrické republice. Jistě už víte, kterého máme na mysli…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.