Filmové kalendárium: Bohumil

3. říjen 2017
Filmové kalendárium

Dnes se podíváme až na Moravu a čeká nás tam lekce slušného chování. I když slušného - půjde o film Věry Chytilové, a ta měla na slušnost vždycky trochu jiná měřítka. Je 3. říjnaas svátek má Bohumil.

Andělský hlas Jiřího Pechy z první filmové ukázky vás přenese tam, kam potřebujeme - a to do filmu s Bolkem Polívkou - Dědíctví aneb kurvahošigutntag. Je z roku 1992 a spousta lidí dodnes neví, co si o něm má myslet.

Však ho taky režírovala Věra Chytilová. To ale nevadí, protože když nic jiného, skoro každý si z něj pamatuje alespoň nějakou hlášku.

Bohumila v Kurvahošiguntntág potkalo obrovské štěstí v podobě pohádkového dědictví - však je také člověk jménem Bohumil bohu milý.

Máme jich v České republice skoro 20000, u nás na severu je to jméno nejoblíbenější na Teplicku, Žatecku a Liberecku. V posledních letech ale zájem rodičů upadá. Jméno Bohumil dostanou maximálně dvě desítky dětí ročně.

Bohumilům přejeme k svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.