Filmové kalendárium: Bohdana

11. leden 2017
Filmové kalendárium

Dnes si budeme dávat dárky, a to v rámci jednoho zvláštního svátku, který se jmenuje Jelimánoce. Máme 11. leden a v kalendáři je Bohdana.

Dárky k dnešnímu svátku patří, protože Bohdala je vlastně český překlad jména Teodora a znamená dar boží. A svátek zvaný Jelimánoce slavili lemurové ve vánočním Madagaskaru z roku 2009 na počest krále Jelimána, jehož geniální dabing Pavla Šroma jsme vám připomínali už na Tři krále.

Pokud byste dnes chtěli dát dárek nějaké Bohdaně, odívejte se po ní nejlíp na Liberecku - tam jich máme kolem 25, a pak jich máme k deseti na Rumbursku.

Na počet obyvatel nejvíc v celých severních Čechách jich ale najdete na Žatecku. V celé České republice jich žije přes 1800. Nejpopulárnější bylo to jméno v 70. letech, takže Bohdanám je v průměru přes 40. let.

Přejeme jim všechno nejlepší k svátku!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.