Filmové kalendárium: Berta

23. září 2017
Filmové kalendárium

Dnešní díl bude zase jednou velmi strašidelný. Napřed budeme vyvolávat ducha mrtvé tetičky, pak budeme mluvit s bílou paní, a nakonec si místo procházky po novém mostě půjdeme zaplavat. Je 23. září a svátek má Berta.

Jedna Berta byla filmu Martina Friče z roku 1941 Tetička. Ta pěkně vytrestala příbuzné, kteří nepřišli na její narozeniny. Proto byste dnes neměli zapomenout na svátek, protože se u nás týká více než osmi set žen. V severních Čechách jich nejvíc najdeme na Ústecku, Teplicku a Žatecku, dohromady na pět desítek. Všechny Berty by totiž uměly strašit jako bílá paní - starší verze toho jména je totiž Perchta.

Nejpůsobivější Perchta a bílá paní v českém filmu byla ta s Irenou Kačírkovou ve filmu Bílá paní z roku 1965, který režíroval Zdeněk Podskalský. Ten film byl tak ostrý, že nemohl skončit nikde jinde než v trezoru. Přesvědčte se:

Českým Bertám je v průměru přes 58 let, ale zdá se, že v posledních letech se to jméno zase dostane do módy.

Berta se doma ale říká také Robertám a Albertám. Roberty máme v severních Čechách tři – po jedné na Děčínsku, Chomutovsku a Podbořansku, a Alberta je v celých severních Čechách zřejmě jen jedna – žije na Ústecku.

Všem jim přejeme všechno nejlepší k svátku!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.