Filmové kalendárium: Apolena

9. únor 2017
Filmové kalendárium

Dnes si pustíme jeden hit z 80. let, a pak už zavzpomínáme na časy parních lokomotiv a bezstarostného dětského zlobení. Je 9. února a svátek mají ženy zasvěcené bohu Apollónovi ‒ Apoleny.

Píseň Holky z naší školky se svým „Majdalenka, Apolenka s Veronikou“ byla tak trochu utrpením z roku 1982. Řeknu vám, že potkat v 80. letech nebo kdykoli jindy ve školce Apolenku musela být velká vzácnost. Od roku 1925 až do 80. let jich totiž statistiky nezaznamenaly víc než 4 ročně.

Nic na tom nezměnila ani ta písnička ‒ to jméno je stále dost neobvyklé. Na to asi sázejí i současní rodiče, kteří chtějí pro své dítě něco extra. Právě neobvyklá jména jsou v módě, takže třeba v roce 2014 dostalo jméno Apolenka šest desítek holčiček, v roce 2015 pět desítek.

My vám představíme Apolenu z filmu Páni kluci, na který jsme my Severočeši asi právem hrdí, protože se točil na severu Čech, na zubrnické železnici. Nějakou paní Apolenu bychom ale v Zubrnicích asi hledali těžko, protože na celém Ústecku jsou jen dvě. V tomhle ohledu Ústečáky strčí do kapsy Liberec a Jablonec, protože tam jich napočítáme dohromady 15.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.