Filmové kalendárium: Ambrož, Benjamín

7. prosinec 2017
Filmové kalendárium

Dnes máme výbornou příležitost pobrat hudební veselohry z 50. let, všechno co je božské, nesmrtelné a milované. A nerudné dědky. Je 7. prosince a svátek mají Benjamín a Ambrož.

Ambrož se jmenoval Jaroslav Marvan v jedné z mnoha povedených nerudných dědků. Tady to bylo ve filmu z roku 1954 Svatba ještě nebyla, to znamená v budovatelské hudební veselohře, kterých se na počátku 50. let vyrojilo mnoho - a šlo tam vždycky o nějaký folklórní soubor:

Jaroslav Marvan je prostě božský a nesmrtelný a tady dvakrát - protože to je překlad jména Ambrož. Jako křestní jméno se dává velmi málo - v celé České republice jich nemáme ani padesát. U nás na severu máme pouze dva - oba žijí ve Varnsdorfu, a tím svému městu zajistili nevyšší hustotu Ambrožů na počet obyvatel vůbec.

Spolu s Ambroži dnes ale slaví také Benjamíni, a to už je jiná - těch máme asi tisíc a jméno je to velmi mladé - Benjamínové by v průměru nedostali ani občanku. U nás na severu jim patří Liberecko a Jablonecko - tam jich je k pětadvaceti. Podle významu jména jsou to všechno milovaní synové a asi vám neřekneme nic objevného, když vysvětlíme, že se tak obvykle říká také nejmladšímu dítěti.

Ambrožům i Benjamínům krásný svátek!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.