Filmové kalendárium: Alena

13. srpen 2017
Filmové kalendárium

V tomto Filmovém kalendáriu se pokusíme dobře se nasnídat, i když někteří pejsci si dají k snídani botu a někteří lidé studený obklad. Je 13. srpna a svátkem má Alena.

Vzpomínáte si, jak nelaskavě budila svého muže Alena v podání Evy Holubové v Hřebejkově filmu Pupendo? Pokud jsou takhle od rány všechny, máme se na co těšit, protože jich u nás žije přes 100 tisíc.

O prvenství v počtu žen s tímto jménem na severu Čech se zase přetahují Ústí nad Labem a Liberec - v obou případech je to zhruba 1300.

Českým Alenám je v průměru něco přes 50 let, protože svou největší oblibu to jméno zažilo v 50. letech.

Pokud byste ovšem chtěli poznat nějakou mladší, stačí si vzpomenout na Maxipsa Fíka – holčička se tam jmenovala Ája, a to je přece zdrobnělina jména Alena!

Co přesně tohle jméno znamená není úplně jasné - buď je to odvozenina od jména Helena, Magdaléna nebo dokonce Alan. Podle toho, pro co se rozhodnou, by tedy Alenám mělo být vlastní buď světlo, starověké město nebo svornost.

Alenám, Alenkám i Ájám přejeme k jejich svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.