Fíky a jejich využití: Od rychlé energie k lepšímu soustředění. Dobré jsou čerstvé i sušené
Fíky jsou podle archeologických výzkumů prvními pěstovanými rostlinami na světě. Čerstvé fíky mají výraznou sladkou chuť a nemusí se stydět za svoji výživovou hodnotu.
Obsahují bílkoviny, vlákninu, vitamíny i dobře stravitelné jednoduché cukry. Sáhněte po nich v případě potřeby rychlé energie po náročné fyzické i duševní práci. Zlepšují soustředění a díky slizovitým látkám pomohou i při onemocnění dýchacích cest.
Konzumace fíků přispívá k lepšímu trávení, jsou i jedním z nejúčinnějších přírodních projímadel.
Čerstvé plody se doporučují i při redukčních dietách. Ovšem u sušených už tomu tak není, ztratí většinu vody a tím stoupne podíl sacharidů. Před konzumací můžete sušené fíky namočit do vody nebo je macerovat v olivovém oleji. Když je rozmixujete s ořechy, stane se z nich výborná náplň do zapékaného ovoce – jablek nebo hrušek.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.