Farmáři na Litoměřicku testují, jak jim můžou při práci pomáhat drony

25. září 2023 12:12

Moderní technologie pronikají i do zemědělství – farmářům začínají pomáhat například drony. Ty menší zvládnou třeba vyhodnotit zdraví rostlin na polích a případně včas odhalit možný problém. Větší drony pak zvládnou aplikovat postřiky nebo granule proti hrabošům.

Fungování dronů si vyzkoušeli třeba i zemědělci v Klapém na Litoměřicku.

„Tady ty červené fleky jsou místa, kde je buď ta rostlina nezdravá, nebo tam už spíš prosvítá zem, protože tam už nic není. Tady je naopak vidět, že je ta kukuřice v dobrém stavu,“ ukazuje specialistka na fotogrametrii Eva Milerová.

Zemědělci v Klapém na Litoměřicku testují drony

U letecké červenozelené fotografie přitom vysvětluje, jak dokáže zemědělský dron vybavený multispektrální nebo termální kamerou, snímat pole a měřit chlorofyl v jednotlivých rostlinách.

Z těchto dat se pak vytvoří tzv. aplikační mapa. „Vyexportuje se soubor, který se nahraje do toho aplikačního dronu, a ten pak letí konkrétně na ta daná místa, která jsme mu zadali jako problematická,“ upřesňuje dodavatel dronů Alexandr Novotný.

Zatímco zhruba 70kilový dron krouží ve vzduchu nad kukuřičným polem a rozprašuje vodu, pilot Ondřej Pavlíček vysvětluje, jak se takový aplikační dron za více než 300 000 korun ovládá.

„Přes ten ovladač máte kontrolu nad celým dronem – buď s ním můžete létat manuálně, nebo se tam dá nahrát nějaká mise, kterou ten dron pak může automaticky splnit,“ přibližuje.

Ředitel zemědělského družstva v Klapém Otakar Šašek nahlas přemýšlí, jak by drony mohly pomáhat se současnými problémy jako je sucho nebo škůdci: „Vzhledem k tomu, že ten velký dron unese 30 kilogramů postřikové kapaliny, tak by bylo možné i lokálně ošetřovat ohniska vzniku nějakých chorob a škůdců.“

Zemědělci s vědci chtějí ověřit prospěšnost dronů na polích experimentem

Zemědělci v Klapém spolu se specializovanou firmou plánují výsledky experimentálně ověřit. Vytyčí dvě pole, na kterých budou srovnat oba způsoby obhospodařování úrody.

„Na jednom poli bude uplatňována konvenční metoda, na druhém nová, se kterou přicházíme, aby byl vidět exaktní výsledek. Ten bude ale k dispozici nejdříve v příští sezóně,“ dodává Alexandr Novotný.

Právě zemědělské drony jsou součástí moderních technologií, které má podpořit nová dotace určená pro precizní zemědělství.

Spustit audio

Související