Exstarostka Tašova dostala za zpronevěru peněz z obecní pokladny podmíněný trest

12. červen 2017

Bývalá starostka Tašova Zdeňka Košvancová vzala z obecní pokladny víc než 320 tisíc korun. Soudu se přiznala a ten jí za to dnes uložil trest dva roky a čtyři měsíce s podmíněným odkladem na tři a půl roku. Obci musí uhradit zbytek peněz a pět let nesmí vykonávat činnost spojenou s hmotnou odpovědností. Rozsudek okresního soudu ještě není pravomocný, protože státní zástupce i obhájkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

V době od července do září 2015 Zdeňka Košvancová přeposílala peníze z obecního účtu na různé účty. Měnila přitom faktury – například platbu za pronájem gastrozařízení vykazovala jako školení pro obec. V jednom případě z osmi si fakturu dokonce vymyslela.

Peníze použila jednak na splátky dluhů, které měla kvůli rekonstrukci hotelu Bonaparte u Chlumce, a také na jeho pronájem. Aby totiž získala úvěr od banky na koupi hotelu, musela ho provozovat. Později ho chtěla přestavět na seniorcentrum, což dokládá i podnikatelský záměr z jednání v bance. Peníze do obecní kasy pak chtěla vrátit z úvěru.

Kromě toho, že se přiznala, ještě před prvním výslechem na policii uznala svůj dluh vůči obci. Podle samosoudce Pavla Kuděly svých činů upřímně litovala. I to byly podle něj polehčující okolnosti k udělení podmíněného trestu.

Obec už má podle nezávislého starosty Jiřího Pobežala většinu peněz zpátky – zčásti od paní Košvancové a zčásti od příjemců. Zbývajících několik tisíc korun by ještě měla obžalovaná zaplatit.

Obhájkyně i státní zástupce si vzali čas na rozmyšlenou

Obhájkyně obžalované Taťána Kolářová se v závěrečné řeči zaměřila na polehčující okolnosti – kromě už zmíněných argumentovala také tíživou rodinnou situací. Zdeňka Košvancová totiž platila i dluhy po bývalém manželovi. Zmínila i nátlak, který na ni údajně vyvíjela společnost, která hotel Bonaparte převzala a vyžadovala vyšší pronájem i to, že z těchto lidí měla obžalovaná strach.

Žádala soud, aby přihlédl i k tomu, že se snaží o nápravu – má rozjednanou práci u nás i v Německu jako pečovatelka, snaží se splácet své dluhy, které jsou podle insolvenčního rejstříku zhruba 3,8 milionu korun a kromě toho se musí starat o nezletilého syna po vážném úrazu.

Protože se Zdeňka Košvancová z jednání soudu omluvila kvůli vyřizování práce v Německu, nechala si advokátka lhůtu na rozmyšlenou.

Státní zástupce Martin Murár žádal 2,5 roku se čtyřletou podmínkou a zabavení 40 tisíc korun z účtu jiné osoby, toto ale soud odmítl.

Stejně tak soudce Pavel Kuděla neuznal, že by se zároveň dopustila přečinu zneužití pravomoci úřední osoby – nejednala totiž z moci úřední a podobně by peníze mohl zpronevěřit třeba zaměstnanec obecního úřadu. Podle Murára je ale pravděpodobné, že dozorující státní zástupkyně bude trvat i na této kvalifikaci – proto si také ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

U soudu v Děčíně pokračoval proces s bývalým místostarostou Rumburku. Kvůli útisku a vydírání
Nejen exsoudce Knotek. Nejvyšší soud smazal všechny verdikty úplatkářské kauzy v Litoměřicích
Soud zprostil viny jednoho z bývalých šéfů lounské vagonky. Zaplatil 20 milionů

autor: hau
Spustit audio