Epidemie žloutenky v Ústí nad Labem stále trvá. Nakažených už je 177

24. říjen 2017

V Ústí nad Labem má žloutenku typu A už 177 lidí. Epidemie naplno propukla po prázdninách. Z Krásného Března a Mojžíře se podle hygieniků nemoc rozšířila i do Předlic a dalších částí města. A také do sousedních Trmic. Hygienici nařídili čtyřem školám a třem školkám preventivní opatření.

Jednou z nich je základní škola v Mojžíři. „Pro třídy, kde je žloutenka, máme vyčleněny toalety, a také v nich jsou ještě navíc desinfekční prostředky. V jídelně mají vyhrazené stoly,“ ukazuje ředitel školy Karel Bendlmajer.

Třída v karanténě má také zakázaný tělocvik a plavání a má omezené možnosti přesunu do jiných učeben. Momentálně má žloutenku typu A podle ředitele Bendlmajera pět žáků. „Je možné, že těch případů bude víc. Nemáme to ještě potvrzené od hygieny, ale od rodičů ty informace máme,“ dodává ředitel.

Lékaři zjistili první případy prodělané žloutenky v únoru – následovalo sledování rodinných příslušníků a dalších lidí, se kterými byli nemocní v kontaktu.

Děti ze tříd, kde se vyskytla žloutenka, mají v jídelně vyhrazené místo

Další vývoj popsala ředitelka KHS Lenka Šimůnková: „Do konce školního roku jsme měli každý týden jedno, dvě nové onemocnění, o prázdninách byla trochu klidová situace, a v září se objevila spousta nových případů, a my jsme se mezitím dozvěděli, že snad se konala nějaká velká romská svatba, takže se obáváme, že tam se nakazil velký počet účastníků.“

Zhruba od konce prázdnin kvůli žloutence praská infekční oddělení ústecké nemocnice ve švech. Je to jediné infekční oddělení v kraji a právě tam musejí být nemocní žloutenkou izolováni. Je tam dohromady 70 lůžek, z toho je 15 určeno pro intenzivní péči.

Momentálně je tam 34 pacientů se žloutenkou typu A, řekl primář Pavel Dlouhý: „Pobyt u nás bývá zpravidla 14 dní, takže máme stále plno. Přistýlky máme, ale musíme zkracovat hospitalizaci pacientů s jinými diagnózami a snažíme se pacienty, kteří nemusí nezbytně ležet u nás překládat na jiná oddělení, nebo do jiných nemocnic v kraji.“

Nemoc se projevuje žlutým zbarvením očí a kůže, nevolností a bolestmi v nadbřišku. Prevencí je časté mytí rukou, zejména před jídlem anebo očkování.

autor: hau
Spustit audio