Elektronický odbavovací systém v ústecké MHD bude stát město zhruba 2,5 milionu korun ročně

25. říjen 2017

V Ústí nad Labem by od roku 2019 mohl být nejmodernější elektronický odbavovací systém. Dopravní podnik města si ho chce pronajmout na dobu neurčitou. Cenu za roční nájem a údržbu odhaduje na zhruba 2,5 milionu korun. Tyto peníze by firma chtěla dostávat od města.

Forma nájmu je podle vedení firmy výhodnější proto, že nevyžaduje velkou jednorázovou investici jako při nákupu. Dopravní podnik odhaduje, že dá zhruba 1,5 milionu za instalaci potřebných zařízení a kabelů do vozů – to je ta prvotní investice, dalšího zhruba půl milionu bude roční údržba a zhruba 2 miliony bude stát nájem celého systému.

Už dříve chtěl dopravní podnik systém koupit s využitím dotací, ale průtahy způsobené odvoláváním zájemců k antimonopolnímu úřadu vedly k tomu, že by nebylo možné čerpat dotaci ve stanoveném termínu a veřejná zakázka byla zrušena.

Dopravní podnik chce co nejvíce potlačit papírové jízdenky, které se snadno falšují – sice bude možné je používat, ale jen k jednorázovým jízdám bez přestupu.

Odbavení prostřednictvím nějaké karty nebo čipu chce firma podle náměstka ředitele Milana Šlejtra zvýhodnit slevami na jízdném. Pro jednotlivé jízdy bude možné využít karty Dopravy Ústeckého kraje nebo jiných dopravců, lístek bude nutné si koupit u řidiče.

Čtěte také

Kdo jezdí MHD častěji, vyplatí se mu nahrát si například časové jízdné (měsíc, pololetí) na svou platební kartu. Bude možné na kartě také vyčlenit i určitý obnos jako tzv. „peněženku“.

Kartou si pak člověk při vstupu do vozu „odpípne“ začátek a konec jízdy – na konci dne pak systém sám spočítá jízdné s přihlédnutím ke slevám a přestupům.

Tento způsob se nazývá check-in a check-out a dopravnímu podniku poslouží i ke zjištění, kolik lidí v jakých časech a jaké linky používá. Firma chce nabídnout třeba i náramky s čipem – například pro děti, které nemají svou platební kartu, ale rodič jim na svou kartu pořídí jízdné a dítěti dá náramek.

Nový systém sice nezaručí, že černí pasažéři už nebudou MHD jezdit, ale vedení dopravního podniku doufá, že systémem slev a pokračujícími kontrolami se jejich počet sníží.

Dobrou zprávou pro všechny cestující je, že se nebude muset nastupovat pouze předními dveřmi.

Pokud vše půjde tak, jak si dopravní podnik představuje, této revoluce v MHD v Ústí nad Labem se dočkáme od začátku roku 2019.

autoři: hau , tsch
Spustit audio