Elektronickou občanku v mobilu už má přes 300 000 lidí. Některé městské úřady už je přijímají

14. březen 2024 14:00

Občanský průkaz mohou mít lidé od ledna elektronicky v mobilním telefonu. Prokázat se jím ale mohou zatím pouze na některých místech. Povinnost přijmout e-doklad mají vybrané státní instituce. Dobrovolně už systém spustily úřady některých měst. Třeba v Postoloprtech na Lounsku.

„Ověření e-dokladu se dá provést dvěma způsoby, ten nejjednodušší, alespoň jak jsme usoudili, je právě přes vytištěný QR kód. Takže ten tady používáme,“ přibližuje informatik městského úřadu v Postoloprtech Gabriel Danda.

K vyřízení požadavku zatím nikdo na postoloprtský úřad s občankou v mobilu nepřišel. Tajemnice Jana Fišerová ale chtěla, aby na to byl úřad připravený. „Od našeho IT technika jsme si zjistila, jestli bychom už i my mohli přijímat tyto doklady a bylo mi řečeno, že to nebude žádný problém. Během dvou dnů jsme to spustili,“ shrnuje.

Městské a obecní úřady musí být na e-doklady připraveny do konce června

Aplikaci mohou lidé instalovat od ledna, kdy začala také platit povinnost přijímat e-doklady například pro ministerstva. U ostatních úřadů a institucí je to podle vedoucího komunikace kabinetu vicepremiéra pro digitalizaci Martina Charváta zatím dobrovolné.

„Další vlna přijímání e-dokladů bude v dubnu, kdy to začne přijímat policie v ulicích a pochůzkáři,“ přibližuje Charvát.

V červenci už budou muset přijímat e-doklady také krajské úřady, obce s rozšířenou působností a pověřené obce.

Na rozdíl od některých dalších městských nebo obecních úřadů v Ústeckém kraji, které Český rozhlas oslovil, si v Postoloprtech přípravu celého systému chválí.

Spustit audio

Související