Elektromobily

14. září 2012

Elektromobil jste asi ještě na silnici nepotkali. Co nevidět se to ale může změnit. Elektromobily jsou automobily na elektrický pohon, kde se baterie využívají jako zdroj energie.

Před jízdou elektromobilu se nabije akumulátor - na jeho kapacitě závisí vzdálenost, kterou je vozidlo schopné ujet. Baterie elektromobilu se dobijí u dobíjecích stanic, a těch je v České republice už sto sedmdesát. Každá dobíjecí stanice je vybavena dvěma zásuvkami pro dobíjení. Jedna pro třífázové dobíjení, druhá klasická domácí zásuvka umožňuje jednofázové dobíjení. Uživatel stanice se musí prokázat tzv. ID kartou, která je spojením mezi poskytovatelem a klientem. Dobíjecí stanice najdete u obchodních center a v místech, kde lidé tráví volný čas.

Určitě vás budou zajímat náklady na provoz - v přepočtu na kilometr jsou v porovnání se spalovacím motorem výrazně nižší, což kompenzuje vyšší pořizovací cenu elektromobilu. Předpokládá se, že se elektromobily budou v budoucnosti stále více využívat. Jsou totiž vysoce ekologické - neprodukují výfukové plyny. Jejich vliv na přírodní prostředí, i to i když započítáte výrobu elektrické energie na jejich provoz (například z hnědého uhlí), je menší než u aut se spalovacími motory.

Problémem elektromobilu je, že není v provozu slyšet. A dá se lehce přehlédnout. Proto výrobci uvažují o tom, že by elektromobily vybavily nějakým doprovodným zvukem. Z reproduktorů se může linout třeba pípání, cinkání, bzučení. Ale protože jde o auto, já, že se rozhodnou pro zvuk benzínového motoru. Je to zkrátka klasika. A mimochodem, u nás v Čechách bylo koncem ledna letošního roku v provozu sto dvacet elektromobilů.

autoři: Milan Král , Roman Libal
Spustit audio