Ekologové z Greenpeace budou testovat vodu z Labe na přítomnost mikroplastů

6. září 2018 15:14

Odborníci z ekologické organizace Greenpeace odebrali vzorky z řeky Labe v Ústí nad Labem. Budou ji v laboratoři testovat na přítomnost mikroplastů.

Jde o částečky menší než pět milimetrů, které nezachytí čistírny odpadních vod. Podle Jana Freidingera z Greenpeace mikroplasty končí v moři, kde si je můžou živočichové plést s potravou.

„To jim může poškodit střevní trakt, nebo ho dokonce zacpat. Ty mikroplasty navíc mají v tom vodním prostředí schopnost nasávat různé nebezpečné látky, které tam dodal člověk. Tyto látky se pak v těle těch organismů dokážou uvolňovat a dokonce i prostupovat napříč potravním řetězcem,“ popsal Freidinger.

Mikroplasty se uvolňují i při praní prádla

Kampaň organizace se zaměřuje i na syntetická mikrovlákna uvolňovaná při praní. Freidinger řekl, jak je možné omezit jejich vypouštění do vody: „Stačí například použít krátký prací cyklus, prát na nižší teplotu, používat tekuté prací prášky. Vědci zjistili, že pračka, která se plní zepředu, uvolňuje 5x méně těch vláken než pračka plněná seshora.“

Greenpeace chce také osvětově působit na výrobce oblečení a textilních výrobků nebo praček. Zároveň se bude snažit prosadit lepší technologie v čistírnách odpadních vod, které by mikroplasty zachytily ve větší míře.

Výsledky ze vzorků z Labe i z Vltavy budou do konce září.

autor: hau
Spustit audio

Související