Dva měsíce od požáru v Českém Švýcarsku: správa parku požádá o prodloužení zákazu vstupu do míst, která rozsáhlý požár zničil

24. září 2022 15:31

Dva měsíce po ničivém požáru, který zasáhl národní park České Švýcarsko, mají tamní strážci, dřevorubci i skalní četa plné ruce práce.

Aby mohla skalní četa s pracovníkem z České geologické služby prohlédnout svah nad frekventovanou silnicí ze Hřenska na Mezní Louku, musí strážci zastavit dopravu. Riziko pádu kamení na silnici je totiž příliš veliké.

Skalní čerta a pracovníci České geologické služby musí do velmi složitého terénu – mezi popadané kmeny, do ohořelé půdy s popelem po kotníky.

„Poklepem speciálním kladívkem zjišťuji, zda ta skála duní, nebo zda je pevná. Při rozsáhlosti toho požářiště tu máme práci na několik měsíců,“ vysvětluje Jan Malík z České geologické služby, který měl už možnost podívat se na skály v soutěskách řeky Kamenice – zatím jen seshora a také dronem. Práce v nich je naplánovaná na příští měsíce.

Během uplynulých dvou měsíců se už pracovníkům parku podařilo několik cest po požáru vyčistit, zkontrolovat a zprůchodnit.

„Třeba od Třech pramenů na Meznou, žlutá turistická – tak ta je průchozí. Na Mezní Louce je to pak Rysí stezka nebo ještě třeba cesta z Mezné na Hájenky,“ vyjmenovává strážce Miroslav Rohlík.

Během několika málo dní bude pro turisty otevřená přístupová cesta na Pravčickou bránu od Třech pramenů, o něco později pak také červeně značená z Mezní Louky na Větrovec.

Správa národního parku chce také požádat o prodloužení opatření obecné povahy, které by mělo platit od 1. října do konce letošního roku. Zavřená by měla zůstat Gabrielina stezka nebo soutěsky řeky Kamenice, naopak by měl skončit zákaz nočního vstupu na území národního parku České Švýcarsko.

Spustit audio

Související