Důl Richard a tajná nacistická továrna pod Radobýlem

29. květen 2013

I když není nad pěkný výlet na čerstvém vzduchu, tentokrát vás zveme do míst, kam se vlastně nesmí – do bývalé tajné nacistické továrny v dolu Richard na Radobýlu.

Původní důl na vápenec rozšířili nacisté před koncem druhé světové války a vybudovali tu podle odhadů na 25 až 30 kilometrů chodeb, kde se nacházela podzemní tajná továrna Richard, která vyráběla nejen letecké součástky.

Velká část prostor je zavalená, takže už nikdo nezjistí, kolik kilometrů chodeb pod Radobýlem vzniklo přesně. Jedno se ale ví - celé dílo mělo být dokončeno v srpnu roku 1945 a při hloubení chodeb tu přišlo o život na pět tisíc vězňů z nedalekého koncentračního tábora Terezín.

Podzemní továrna je pod vrchy Radobýl a Bídnice v Českém středohoří. Litoměřická radnice nějakou dobu přemýšlela nad rekonstrukcí Hitlerova díla a také nad vybudováním pietního místa obětem. Nakonec se ale zjistilo, že rekonstrukce by stála hodně peněz, a tak je podzemní továrna od roku 2002 uzavřená pro návštěvníky. Prohlídka je navíc životu nebezpečná, protože i několikrát měsíčně spadne strop v některé z chodeb.

Část podzemní továrny dnes slouží jako úložiště radioaktivního odpadu. Jde ale o bezpečný nízkoaktivní odpad - například ze zdravotnictví.

Proč vás ale zveme do podzemí nacistické továrny Richard, když se tam vlastně nesmí? Prostory, které lze alespoň trochu projít nebo prolézt - můžete si je totiž na internetu prohlédnout alespoň virtuálně.

Prezident Společnosti pro výzkum historického podzemí Ladislav Lahoda s několika spolupracovníky totiž během dvaceti výprav zmapoval část podzemí pomocí fotografií. Těch pořídil několik tisíc a vy tak teď máte možnost se do továrny podívat - podobně jako v mapách od Googlu ve funkci Street view. Pomocí šipek prohlížíte fotografie, což vytvoří pocit, jako kdybyste byli na místě a podzemím opravdu procházeli. Bod na přiložené mapě vám navíc ukáže, kde zrovna jste.

Virtuální prohlídka na internetu byla vytvořena hlavně pro odborníky, a také pro dobrodruhy, kteří věří, že se v podzemní továrně nalézá ztracený nacistický archiv nebo dokonce uloupené zlato. Podle Ladislava Lahody, který celé podzemí prozkoumal, tu ale nic takového není. S prohlídkou můžete začít na webových stránkách podzemní továrny Richard.


Zvětšit mapu
autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.