Duchcovské muzeum se rozšíří. Bude mít depozitáře v bývalém učilišti

5. únor 2017

Muzeum v Duchcově se zčásti přestěhuje do budovy bývalého učiliště. Rozhodli o tom zastupitelé na doporučení vedoucí muzea. Původně vedení města prosazovalo přemístění celého muzea, které loni koupilo od kraje skoro za 1 300 tisíc. S tím ale muzejníci nesouhlasili.

Prostory duchcovského muzea jsou nedostačující. Stálá expozice se tísní ve třech místnostech bývalého bytu. Depozitář tvoří dvě místnosti, ve kterých jsou pohromadě rukopisy od 16. století do začátku 19. století, menší sbírka předmětů ze sideritu a spousta dalších předmětů. Městské muzeum slouží i jako zdroj pro badatele Giacoma Casanovy, který dožil na tamním zámku.

Přestěhování by muzeu prospělo

Podle starosty Duchcova Zbyňka Šimbery z ČSSD by stěhování do větších prostor muzeu prospělo, protože by bylo kam uskladnit exponáty a rozšířit stálou výstavu nebo příležitostné expozice. V budově stávajícího muzea by pak podle původního záměru vedení města zůstala knihovna zhruba s 10 tisíci svazky a Poppelova výstavní síň.

Každé stěhování uškodilo

Naopak historik muzea Jiří Wolf považuje rozšíření stálé expozice za zbytečné vzhledem k významu více než osmitisícového Duchcova. Měl námitky i k poloze bývalého učiliště. Je umístěné z druhé strany zámku a jde se k němu uličkou polorozpadlých domů. Vedoucí muzea Anna Šejvlová odmítla záležitosti kolem možného stěhování komentovat. V přípisu zastupitelům ale uvedla, že každé stěhování muzeu uškodilo.


Prostory duchcovského muzea jsou nedostačující. Depozitář tvoří dvě místnosti, ve kterých jsou pohromadě rukopisy od 16. století do začátku 19. století, menší sbírka předmětů ze sideritu a další předměty.

Podle varianty, kterou doporučila a kterou zastupitelé schválili, bude v přízemí konferenční sál pro potřeby muzea, zastupitelů a městských organizací. V patře pak depozitář - věci, které jsou porůznu po chodbách muzea nebo uskladněné v domě s pečovatelskou službou či jinde. Dále tak zvaný výstavní depozitář, například s pozůstalostí akademického sochaře Františka Rábela, který pracoval i jako návrhář duchcovské porcelánky. Vedoucí muzea Anna Šejvlová navrhla, že by tam mohla být místnost s malovaným lidovým nábytkem, který by muzeu vrátil Národní památkový ústav.

Do poloviny roku

Město nyní připraví studii proveditelnosti s náklady na provoz, stěhování a vybavení. Starosta Zbyněk Šimbera nepředpokládá zásadní stavební úpravy. Budova je podle něho navíc v dobrém stavu. Definitivní uspořádání a rozhodnutí by zastupitelé mohli udělat do poloviny letošního roku.

autor: hau
Spustit audio