Duchcov nemá vodu z Obřího pramene. Kvůli sporům o vlastnictví přepravního potrubí

7. červenec 2016

Staré prameny dotčené těžbou uhlí stále ovlivňují severní Čechy pod Krušnými horami. Jde hlavně o Obří pramen na Teplicku. Ten je nutné neustále čerpat, aby nedošlo k poškození domů, například v samotných Teplicích. Naopak Duchcov, který je na prameni závislý, z něj vodu kvůli sporům o vodovod v současnosti nemá.

Z Obřího pramene zásoboval Duchcov svoje koupaliště i soustavu rybníků kolem města. Čerpání kdysi zajišťovala důlní společnost.

„Proběhlo jednání mezi městem a firmou Czech Coal Service. Dohodli jsme se na gentlemanském řešení, že se ta voda přes prázdniny nevypne, že ji vypnou až v září, protože čerpat Obří pramen už nechtějí,“ popisuje starosta Duchcova na Teplicku Zbyněk Šimbera z ČSSD.

Následně převzal od důlní společnosti čerpání Obřího pramene stát. Problémem je ale vodovod, který vede vodu z Lahošti ke koupališti i rybníkům v Duchcově. Není jasné, čí vlastně je.

Otázku vlastnictví potrubí rozhodne soud

„Uskutečnila se schůzka mezi městem a firmou Czech Coal. Po objevení určitých smluv jsme přesvědčeni, že to potrubí je naše. Podklady jsme poskytli, a na další schůzce nás pan ředitel Souček informoval o tom, že si myslí, že je to jejich,“ doplňuje Zbyněk Šimbera.

Ředitel firmy Czech Coal Services se k záležitosti nechtěl vyjádřit. O všem nakonec rozhodne soud, který už vydal předběžné opatření kvůli určení vlastnictví. Mezitím se Palivový kombinát stále stará o čerpání vody z Obřího pramene. Zároveň se chystá plánované navýšení hladiny spodních vod.

„Navrhneme a zrealizujeme monitorovací systém mezi Lahoští a Teplicemi. Bude to systém monitorovacích vrtů, kdy budeme chtít sledovat, jak postupně dochází k nástupu tokových hladin, abychom měli těch informací větší množství. Na základě toho bychom pak dokázali včas eliminovat rizika,“ vysvětluje ředitel Palivového kombinátu Petr Lenc s tím, že monitorovací vrty mají vzniknout ještě letos.

Bude u Lahošti opět vyvěrat Obří pramen?

V příštím roce by pak odborníci mohli začít s postupným navyšováním spodních vod. Voda se v místě bývalého hlubinného dolu čerpá od konce 19. století, po neštěstí na dole Döllinger. Pokud se podaří bez škod vrátit hladinu do historické výšky, mohl by pramen u Lahošti opět vyvěrat přímo na povrch.

autor: bach
Spustit audio