Druhý červencový víkend v Ústeckém kraji zve za kulturou, do historie, za zábavou i do říše voňavých levandulí

7. červenec 2022

Bělušické slavnosti se spoustou muziky a dětských atrakcí, koncert krásné hudby v Klášterci nad Ohří, Country fest v Kadani, Nafukovací den v Úštěku a taky Levandulová zahrada v Klapém... Tentokrát opravdu nebude lehké si vybrat. 

Sobota 9. července

Tradiční slavnosti připravili v Bělušicích na fotbalovém hřišti. Od 15 hodin bude pohádka o Nebojsovi, od 16 hodin naváže koncert. Hrát budou Maxíci a  Milan Peroutka se skupinou Perutě, večer skupiny Kabát Revival a Grand Band. Pro děti jsou připraveny atrakce – kolotoče, houpačky, zorba koule a další. Moderuje Zdeněk Lukesle. Jsou to Bělušice na Mostecku, neplést s Bělušicemi u Kolína!

Tři sestry zakotví dnes se svým Letním open air tour v Letním kině v Ústí nad Labem. Začátek je v 17 hodin a vystoupí i skupiny E!E a Sklap.

Tři sestry

Jiný žánr pro dnešek zvolili v Kadani. Ve Františkánských zahradách ve 14 hodin začíná Country fest a těšit se můžete na kapely Naplech, Crissy, Oldtime, Nadoraz a Lokálka.

Rockem nejrůznějších odnoží to dnes zaduní na zámku v Roudnici nad Labem při letošním ročníku Altros rockfestu a součástí programu bude i soutěž v pití piva z tupláku na ex, to pro ty, kteří rádi kombinují zážitky.

Chcete-li vidět indiány, vojáky, trapery a další figury z éry dobývání amerického severozápadu, přijeďte do Března u Chomutova. Program začíná v 10 hodin a dominantou celé soboty bude hodinová bitva ze série Poslední indiánské války. Tentokrát jde o upravenou rekonstrukci skutečných historických událostí, které se odehrály v pevnosti Fort Phil Kearny a jejím okolí v roce 1867. V hlavní roli herec Václav Vydra, samozřejmě na koni.

Výhled na jezero Chmelař

A co takhle Suprčupr mejdlo s Alenkou? Nebojte se nějaké dospělácké divočiny, je to část programu Nafukovacího dne u jezera Chmelař v Úštěku a je to pro děti. Už ve 12.30 vystoupí Sváťovo dividlo, pak ta suprčupr Alenka a další baviči. Dojde i na soutěže, tvořivé dílničky, jízdy na koních a dětskou diskotéku a ve 20 hodin začne koncert skupiny No Name. Celý Nafukovací den uzavře v 21.30 světelná a ohňová show.

Neděle 10. července

Už v 10 hodin začíná den plný rytířů a jejich soubojů na hradě Střekov v Ústí nad Labem. Skupina historického šermu Corvus milites připravila bohatý program, děti si zkusí dobývání makety hradu, předvedou svou šikovnost v tvořivých dílničkách, užijí si pohádky Šípková Růženka v podání Sváťova dividla a dalších atrakcí. K pohodě zahraje skupina Kelt, která nabídne kouzelné melodie keltských balad, ale také svižné pijácké songy.

Hrad Střekov

Pravidelný nedělní multižánrový festival Malý Hamburk pokračuje dnes od 15 hodin v Městských sadech v Ústí n. L. Vystoupí písničkářka Žofie Kabelková, děčínská parta Žyhadloo a na konec česko-francouzská skupina Les Gars d´en Bas, která posluchače po celé Evropě okouzluje směsí šansonu, swingu, jazzu i blues.

Poklady z půdy můžete obdivovat, kupovat i prodávat na Bleších trzích v Horním Podluží na parkovišti u sjezdovky a to od 8 do 13 hodin.

Klášterecké hudební prameny na zámku v Klášterci nad Ohří v neděli vrcholí dvěma koncerty: ve 14 hodin to bude koncert účastníků houslových kurzů Jaroslava Svěceného. A od 19 hodin vystoupí Cigánski diabli a sám virtuozní houslista Jaroslav Svěcený. Čeká vás uragán emotivní hudby spojený se křtem nového alba.

Barokní sala terrena v parku

Dopřát si můžete také pozorování na Hvězdárně v Teplicích a to od 13 do 17 hodin, můžete pozorovat Slunce a jevy, které ho charakterizují – skvrny, protuberance i fakulová pole.

Oči, nos a dokonce i chuť můžete potěšit levandulovým zážitkem v Levandulové zahradě v Klapém. Už od 9 hodin je otevřena pro ty, kteří se chtějí o levanduli i něco dozvědět, uvítá je rozkvetlá zahrada plná levandule. A něco z té vůně si v podobě kosmetiky můžete i odvézt nebo také ochutnat v podobě levandulových dezertů a zmrzliny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.