Drogy na Mostecku vítězí nad alkoholem. Alespoň podle výsledků dopravních kontrol policie

9. únor 2017

Policisté na Mostecku odhalují při kontrolách stále větší počet řidičů pod vlivem drog. Je jich daleko více než těch, kteří sednou za volant pod vlivem alkoholu. Nejčastěji jde o marihuanu a pervitin. Podle organizace Most k naději, která se drogovou problematikou zabývá, mají řidiči pod vlivem pervitinu často pocit, že se lépe na jízdu soustředí. Jen za minulý víkend jich policisté na silnicích Mostecka zastavili pět.

Přesná čísla zatím policie v rukou nemá, statistiky za posledního půl roku budou známy až koncem února. Nejčastěji řídí pod vlivem drog mladí lidé, tak jako o prvním únorovém víkendu.

„O víkendu naši policisté přistihli na silnicích mosteckého regionu pět řidičů, kteří byli pod vlivem návykových látek,“ potvrzuje mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Narůstající počet odhalených řidičů pod vlivem návykových látek ale není otázkou poslední doby. Myslí si to ředitel organizace Most k naději, která se na Mostecku zabývá dlouhodobě drogovou problematikou Lubomír Šlapka.

Problém s drogami za volantem existuje už léta, teprve teď se ale začíná s kontrolou

„My už jsme před deseti lety říkali, že kdyby byly testery na drogy, tak už v té době budou poměrně vysoké záchyty uživatelů drog za volantem. Teď díky posílení výbavy pro policisty, zejména pro dopravní, tak se jen ukazuje stav, který už je několik let,“ konstatuje Šlapka.

Podle něj by se měla protidrogová koncepce v oblasti osvěty víc zaměřit na potírání mýtů, které mezi mladými kolují. Jedním z nich je například to, že drogy za volantem neovlivní reakce řidiče tak, jako alkohol:

„Představy jsou, že když si dám pervitin, že se moje smysly naopak zbystří a jsem ještě lepší řidič. I tohle jsme slyšeli od některých uživatelů drog, kteří byli přichyceni a v K centru pak v rámci terapeutických pohovorů nám říkali ty své příběhy, že měli pocit, že naopak pod pervitinem jsou lepšími řidiči.“

Za řízení pod vlivem návykové látky hrozí řidiči trest odnětí svobody až na 3 roky a zákaz řízení na 1 rok až 10 let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio