Dřevorubectví jako sport

26. září 2012

Když se řekne dřevorubecký sport, mnozí z vás asi nebudou vědět, o co jde. Lépe už na tom jsou ti, kteří sledují zahraniční sportovní televizní kanály. Tento sport je u nás prostě ještě v plenkách. Přesto tu už máme člověka, který patří ke světové špičce. Jmenuje se Martin Komárek.

Martin Komárek je držitelem světového rekordu v jedné z disciplín dřevorubeckého sportu, několikanásobný mistr Evropy a bronzový medailista z mistrovství světa. Tento pátek můžete jeho umění vidět v Ústí nad Labem.

Na festivalu dřeva se představí i další závodníci a to při oficiálním poháru Lesů České republiky. Kmeny se sekyrou budou přesekávat ve stoje, vleže, přeřezávat motorovou i ruční pilou.

Timbersports series, jak se v zahraničí dřevorubeckým závodům říká, se u nás profesionálně věnuje zhruba dvacet pět lidí. Dvanáct závodníků se mezi sebou utká v jednotlivých disciplínách v pátek 28. září v amfiteátru letního kina v Ústí nad Labem. Program, který tam začíná ve dvanáct hodin, je ale určen pro celé rodiny. Na příjemně strávené odpoledne láká jedna s pořadatelek Veronika Jandačová: „Bude i doprovodný program – vystoupení Maxim Turbulenc, Jakuba Smolíka, Xindla X. Na programu je také zábavné odpoledne pro děti, jarmark řemesel, naučná expozice Lesů České republiky, zvěřinové hody, lanové centrum a tak dále... Vstupné je zdarma.“

Jestli tedy nemáte ještě na páteční odpoledne program, zastavte se s celou rodinou po obědě v letním kině v Ústí nad Labem.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.