Dřevokazné houby nemusí jen škodit. Jsou mezi nimi takové, které utužují zdraví!

26. březen 2015

Dřevokazné houby mohou být i zdraví prospěšné. Jak si je vypěstovat se mohli dozvědět lidé na setkání s odborníkem Ivanem Jablonským v Brništi na Českolipsku. Nebyla to ale žádná nudná přednáška se spoustou fotografií, ale praktická ukázka toho, jak mrtvé dřevo takovou houbou naočkovat. Zkusit si to mohli všichni.

„Je rozdíl mezi houbami, které rostou na dřevu, a houbami, které rostou na nějaké už rozložené organické hmotě, jako je třeba sláma nebo listí. Ty houby, které rostou na dřevu, patří mezi ty, které mají nejvíce účinných léčivých látek,“ vysvětluje odborník na pěstování hub Ivan Jablonský.

„Ty léčivé látky jsou především takzvané glukany, které posilují imunitu organismu, a potom jsou to látky u hub ze skupiny lesklokorek, které jsou dokonce protizánětlivé a jsou účinné při některých chorobách jater. Hledat účinné látky je třeba především u některých chorošů. To jsou houby, které jsou dřevokazné a nejedí se, ale vývary z nich nebo mleté působí. Jsou to různé druhy hub, je jich asi dvanáct.“

Vrtání děr pro sadbu houby šitake

Po roce je pařez prorostlý podhoubím měkký. Je vidět, jak ta houba na něj působila.

Jako sadba slouží malé kolíčky na spojování nábytku. Ty se využívají na pěstování hub. Kolíčky se pak zatlučou do navrtaného dřevěného špalku. V nabídce sadby měl Ivan Jablonský několik druhů hub, ve kterých se nevyzná každý. Pleurotus - hlíva, Pholiota - šupinovka, to jsou nápisy na sáčku se sadbou. Některé jsou popsány výjimečně v češtině.

„Nejužívanější je určitě hlíva. Já s tím mám ale jednu starost; čeští spotřebitelé především konzumují houby, které si najdou v lese. Sbírají si je, ale aby si koupili léčivou hlívu ústřičnou nebo měli zájem o jiné druhy léčivých hub, kterých se v Evropě pěstuje minimálně sedm, osm druhů, to ne. Kromě hlívy bych lidem doporučil pro utužení zdraví houbu šitake. To je houba, která zase obsahuje glukany, které zvyšují imunitu organismu.“

Spustit audio