Dovolená – cesta za sluncem? Bez ochranného krému se slunci nevystavujte, radí Mgr. Karel Struha

V čase dovolených jsme ochotni cestovat stovky či tisíce kilometrů za sluncem. Dnes už se dá na takové dovolené ušetřit, nabídek je spousta, využít můžete zájezdy last minute“ nebo naopak „first minute“, sezónní slevy apod. Na čem byste ale šetřit neměli, jsou ochranné krémy s UV filtrem.

Podle lékárníka Mgr. Karla Struhy je důležité vybírat ochranné prostředky s vyšší hodnotou UV filtru i v našich středoevropských podmínkách.

„Doporučuji vysoký ochranný faktor 20 – 50 i u nás doma, nejen u moře,“ radí Karel Struha. „Nejvíce je zájem o přípravky s UV faktorem 30. Není pravdou, že při tak vysokém faktoru se neopálíme, jen naše kůže nebude tak začervenalá, opálí se pomaleji,“ dodává.

Ukazuje se, že propagované přípravky s obsahem betakarotenu zas až tak velké účinky v oblasti ochrany pokožky nemají. „Má to spíše vliv na zabarvení kůže,“ vysvětluje Karel Struha. „Doporučuji přípravky s obsahem antioxidantů jako jsou selen, zinek, vitamín C, vitamín E.“

Gel, mléko, nebo krém?
Záleží na tom, jakou máte pokožku a na jakou část těla chcete přípravek používat a také samozřejmě na individuálním pocitu. Někdo nemá rád pocit mastnoty, a jiný se naopak potřebuje pořádně „promazat“. A co správné načasování? Máme se namazat na pláži, nebo předem doma? „Tady je důležité vědět, jak daný přípravek funguje, jestli začíná chránit okamžitě, nebo po 20, 30 minutách. Přečtěte si na obalu přípravku, co je tam uvedeno a dodržujte to,“ zrůrazňuje Karel Struha. Namazat se jednou denně při celodenním opalování na pláži ale rozhodně nestačí.

Po slunění je pokožka podrážděná, unavená a vysušená a potřebuje také péči, především hydrataci. Účinné jsou prostředky s obsahem panthenolu či aloe vera, případně s chladivým mentolem.

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.