Dopravních značek je na severu příliš, míní policisté. Města to vidí různě

30. září 2015

Na severu Čech jsou místa, kdy řidiči v dopravních špičkách občas ani nestačí sledovat všechno kolem – les dopravních značek, další auta, chodce, kteří se chtějí dostat přes vozovku i mimo přechod. A běda, když se něco přehlédne. Místy by podle odborníků na dopravu pomohlo snížit počet značek.

V Kadani se na to chystají. Půjde hlavně o značky přednosti v jízdě. Na křižovatkách se tak řidiči budou muset řídit pravidlem přednosti zprava. Odstraňování značek má začít v příštím roce na jaře.

V Ústí nad Labem se velká revize dopravních značek nechystá. I když by to podle dopravních policistů bylo potřeba.

„Na některých místech v Ústí nad Labem je přeznačkováno. Vidět to můžete například v dolní části ulice Masarykova nebo v Pařížské ulici. Někde je svislé i vodorovné značení. A to i proto, že to vodorovné (tedy na vozovce – pozn. red.) není pořádně vidět. Je zablácené, vyježděné. Proto se to tam pak zdvojuje,“ vysvětluje vedoucí ústecké dopravní policie Karol Kočárek. Změna by byla možná. Pozornější by ale museli být hlavně řidiči.

„Ty značky v řadě případů upozorňují na to, co je obecně dáno. Tedy například zákaz parkování nebo zákazy stání na úzkých vozovkách a podobně. Ale řidiči to nedodržují, tak se ta místa doplňují o dopravní značky,“ říká vedoucí odboru dopravy ústeckého magistrátu Dalibor Dařílek s tím, že změny a revize počtu dopravních značek jsou nejčastější při opravách silnic. V ostatních případech se hledá lepší umístění značek.

Podobného omezení počtu značek jako například v Kadani se tak řidiči v Ústí nad Labem v brzké době nedočkají.

autor: bach
Spustit audio