Dopravní společnost Ústeckého kraje si půjčí na nákup nových autobusů

29. říjen 2020 09:59

Ústecký krajský dopravce si vezme zhruba 600 milionový úvěr na dokoupení autobusů. Rozhodli o tom krajští radní.

Původně měla Dopravní společnost nakoupit 161 autobusů zhruba za 1 miliardu korun. Po šetření antimonopolního úřadu pořídil krajský dopravce jen 70 vozů a zbytek teď chce dokoupit.

O novém úvěru rozhodla krajská rada v závěru funkčního období. Náměstek hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM v tom problém nevidí.

„Je to pouze procedurální krok, protože zastupitelstvo historicky dalo souhlas se vznikem společnosti s tím, že má na nějakém území kraje zajišťovat dopravní obslužnost. My pouze konáme to, co nám uložilo zastupitelstvo. Takže si myslím, že naopak plníme to, co zastupitelstvo uložilo radě,“ komentoval krok radních Komínek.

Podle opozičního zastupitele, a podle podepsané koaliční dohody pravděpodobně nového náměstka hejtmana, Jiřího Kulhánka z ODS mělo o takovém úvěru rozhodnout až nové zastupitelstvo.

„Neměla by rozhodovat rada, která je v jakémsi překlenovacím stavu mezi novým a starým zastupitelstvem – mělo by se počkat na nové zastupitelstvo. Pravda je ta, že když si DSÚK pořídí nové autobusy, tak určitě ušetří za to vypůjčování těch stávajících autobusů, což jen prodražuje ztrátu na dopravě,“ shrnul Kulhánek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související