Domov seniorů ve Filipově je v ohrožení. Jiříkov se zatím nedohodl s redemptoristy na výši nájemného

12. leden 2015

Sedm desítek lidí bez práce a stovka seniorů, která by se musela stěhovat z domova ve Filipově na Děčínsku. To je nejčernější scénář toho, jak by mohl dopadnout spor v případu jedné z prvních církevních restitucí na Děčínsku. Vedení domova pro seniory, který zřizuje město Jiříkov, se totiž nemůže domluvit na výši nájemného s řádem redemptoristů. Ti budovu v dubnu minulého roku získali v restituci zpátky. Dobrou zprávou ale v tuto chvíli je, že jednání by měla brzy skončit a zdá se, že úspěšně.

„My bychom byli rádi, kdyby klienti zůstali stranou toho jednání, které vedeme s redemptoristickým řádem z Příbrami. Naši klienti o tom informováni nejsou, nechceme je stresovat. Máme především klienty, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko a je pro nás prioritou ta péče,“ vysvětluje ředitel domova Jan Sembdner.

Restituce proběhla v dubnu minulého roku. Jednání se podle Sembdnera vlečou především kvůli výši nájemného. Představy obou stran jsou velmi odlišné.

„Ta naše se pohybuje někde kolem 60 000 měsíčně. Máme v plánu celou řadu rozvojových projektů, které by bylo možné realizovat, jen když budeme efektivně spolupracovat s vlastníkem. Jde třeba o opravu střechy, rozvodů, vybudování lůžkového výtahu. Do budovy jsme za posledních 10 let investovali 15-20 milionů korun,“ konstatuje Sembdner.

„Ta jednání nemohou selhat. My tam zaměstnáváme 70 lidí ze širokého okolí. Jiříkov je velmi zatížen nezaměstnaností, která by tak stoupla,“ dodává starosta Jiříkova Michal Maják.

Domov pro seniory je v této budově od roku 1971 a v podmínkách restituce je, že řád redemptoristů na tomhle způsobu využití nebude deset let nic měnit. To potvrdil i Jan Traxler, který za řád hovoří.

I když se zatím obě strany na nájemném nedokáží dohodnout, Traxler se v textové zprávě vyjádřil, že řád se spoluprací do budoucna počítá. Teprve tento týden se ale rozhodnou konkrétní podmínky, za kterých by měl být v jejich budově domov bezmála stovky seniorů zachován.

autor: Iva Zítková
Spustit audio