Domácnosti opět obchází šmejdi. Pod záminkou získání zastropované ceny energií nutí lidi k podpisu nevýhodné smlouvy

15. únor 2023 09:53

Podomní obchodníci dávají lidem podepisovat nevýhodné smlouvy na odběr elektřiny. Vydávají se třeba za pracovníky společnosti ČEZ. Právě ta na nekalé praktiky podvodníků upozornila.

Podvodníci se vydávají buď za pracovníky ČEZ, nebo za někoho ze státního úřadu – například z Energetického regulačního úřadu. Snaží se důvěřivce přesvědčit, že pro získání zastropovaných cen energií je nutné podepsat nějaký dokument.

Podle mluvčího ČEZ pro severozápadní Čechy Oty Schneppa tento dokument mnoho lidí podepíše – přitom si ale pořádně nepřečtou, co podepisují.

Zastropování cen je přitom automatické. Dotyčný tedy podepíše místo zastropování novou smlouvu na odběr energií od někoho jiného, a to za nevýhodnějších podmínek, než dosud měl. Pokud někdo takovou nevýhodnou smlouvu uzavřel, může ji do 15 dnů vypovědět.

Společnost ČEZ proto radí lidem, aby četli vše, co jim kdo dá k podpisu. Dobré je také vzít si třeba i čas na rozmyšlenou a nepodepisovat hned. ČEZ navíc podle Schneppa žádné své zaměstnance po domácnostech neposílá. Více informací si mohou lidé zjistit na zákaznické lince.

Energošmejdi hrozí i odpojením dodávek energií po neuhrazení jedné zálohy

Energetický regulační úřad upozorňuje také na to, že takzvaní energošmejdi v poslední době používají ještě další trik – hrozí odpojením dodávek. Vyhrožují spotřebitelům, že jejich odběrné místo odpojí od elektřiny nebo plynu poté, co neuhradí jedinou zálohu. To je ale možné pouze v případě, když někdo nezaplatí přinejmenším dvě různé platby – tedy třeba dvě zálohy nebo jednu zálohu v kombinaci s nedoplatkem z vyúčtování.

Kdyby se někdo s takovým jednáním svého dodavatele setkal, měl by Energetický regulační úřad upozornit – tam mu také poradí s dalším postupem.

Spustit audio

Související