Domácí nudle

Dá to trochu práce, ale můžete se pak chlubit, že jsou to nudle domácí! 

Ingredience
  • 1 vejce
  • asi 100-110 g hrubé mouky

Postup:

  1. Spotřeba mouky se může různit i podle velikosti vejce.
  2. Mouku vysypeme na hromádku na vál, uprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něj vejce.
  3. Nožem s kulatou špičkou pak zpracováváme mouku s vejcem, a když už to dál nejde, propracujeme těsto rukama – to je nejtěžší část práce. Chce to sílu i trpělivost, aby bylo těsto pěkně hladké.
  4. Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a necháme odpočinout. Můžeme také podle vzoru babiček přikrýt nahřátým kastrolem, lepek bude lépe pracovat.
  5. Těsto si pak rozdělíme na 2-3 části a na velmi mírně pomoučeném válu rozválíme do tenka. Těsto vy se nemělo ani válu ani válečku chytat.
  6. Placky necháme chvíli zaschnout – asi půlhodiny. Placka by neměla při přeložení prasknout.
  7. Placky postupně nakrájíme na pruhy široké tak, jak chceme mít nudle dlouhé. Vždy část pruhů naskládáme na sebe a ostrým širším nožem odkrajujeme nudličky tak tenké, jak dovedeme.
  8. Nakrájené nudle rozprostřeme na čistou utěrku a necháme proschnout.
  9. Uchováváme v papírové krabici nebo sáčku, případně ve sklenici.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.