Když uděláte domácí nudle, je to rozhodně poznat. Jak na ně?
Přemýšlíte nad koupí těstovin, nebo vezmete ty nejlevnější, které potkáte? Nebo si těstoviny připravujete sami doma?
Roman Sejval, učitel z mostecké hotelové školy Bukaschool, nám prozradil, jaké těstoviny jsou nejlepší, jak vaří těstoviny v Itálii a přidal i jednoduché recepty, které zvládne i úplný začátečník.
Je mnoho druhů těstovin, podle Romana Sejvala jsou ale nejlepší ty ze semolinové mouky. Pokud přitom máte odvahu, můžete si těstoviny vyrobit i v pohodlí své kuchyně.
A jak se správně uvaří těstoviny? „Dávají se do hodně osolené vody – já do vody přidávám ještě 2 až 3 polévkové lžíce olivového oleje. Tento zvyk mám z Itálie, kde jsem se to naučil. Těstoviny tak nasáknou olejem,“ popisuje Roman Sejval.
Těstoviny podle něj nemáme po uvaření proplachovat, protože bychom z nich smyli škrob a poté by se na ně nechytla omáčka.
Rozdíl mezi koupenými a domácími těstovinami pozná opravdu každý: „Třeba do polévky je to rozhodně znát, když uděláte domácí nudle. Je mnoho různých možností. Kapání nebo strouhání nebo jiným způsobem polévku dochutíme,“ konstatuje Sejval.
Pokud byste si chtěli vyzkoušet domácí těstoviny, přidáváme na ně jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý.
Recept na domácí těstoviny
200g semolinové mouky, 2 vejce, 3 až 4 lžíce olivového oleje a voda dle potřeby.
Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout. Zabalíme do fólie a dáme do lednice na 2 až 3 hodiny nebo nejlépe do druhého dne. Poté rozválíme těsto. Nejlehčí jsou široké nudle, které nakrájíme a poté uvaříme.
Je vždy lepší, když máme těsto řidší a zahustíme ho případně moukou. Těsto by se nemělo lepit. Když ho necháme v lednici do druhého dne ve fólii, tak je krásně vláčné a dá se dobře zpracovat.
Těstoviny chutnají na slano i sladko. Roman Sejval prozradil recept na rychlou a jednoduchou omáčku z krájených rajčat.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Nejjednodušší omáčka, která se může přidat i k masu.
Omáčka: cibule, olivový olej, rajčata (domácí nebo sterilizovaná nakrájená rajčata v konzervě), pepř, sůl, kysaná smetana, případně parmezán.
Na větším množství olivového oleje přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji. Dále přidáme nakrájená oloupaná rajčata, dochutíme solí a pepřem a lehce cukru, aby se zatáhla kyselost. Krátce povaříme. Můžeme přidat česnek, ale není potřeba. Na závěr přidáme uvařené těstoviny Al Dente (můžeme použít domácí).
Aby těstoviny nebyly příliš suché, můžeme přidat na úplný závěr 2 až 3 lžíce zakysané smetany. Ta celé jídlo zjemní a dodá kyselost. Doplnit také můžeme parmezánem nebo jiným dobrým českým sýrem.
Související
-
Vaječné těstoviny musejí obsahovat dvě vajíčka na kilogram mouky
Těstoviny jsme skloňovali ve všech pádech, a to v úterní poradně. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.
-
Lepivost těstovin je otázkou nejen přípravy, ale i druhu a tvaru
Hostem Poradny pro spotřebitele byla Marie Hrušková z VŠCHT Praha. Hovořili jsme o těstovinách, jejich složení a kvalitě. Více v článku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.