Doktorka varuje: Slunce opaluje i přes oblečení, okno nebo mraky

7. červenec 2016

Sluneční UV záření tvoří endorfiny a přispívá tak k naší dobré náladě. Tvoří také vitamín D, důležitý pro naše zdravé kosti. Proto si rozumným pobytem na sluníčku prospíváme. Tedy pokud se sluníme natření kvalitními ochrannými krémy!

„Dlouhé opalování nedoporučuji ani na přímém slunci, ani v soláriu,“ říká MUDr. Blanka Vraspírová z ústecké estetické chirurgie a varuje: „ Je to úplně stejně nebezpečné. Pamatujte na to, že ultrafialové záření je velice silné, projde i oděvem. Je proto nutné se mazat, i když jsme oblečení. UV záření prochází i přes sklo auta nebo okna. Ani tam nejsme chráněni.“

Pro děti jedině krémy s UV faktorem 50

V lékárně vám s vhodným ochranným prostředkem poradí. UV faktor 30 je vhodný použít v Česku, u moře je lepší UV faktor 50. Preparáty mohou mít minerální filtr. Jsou i druhy odolné proti vodě.

„Pokud namažeme v létě hned ráno děti „padesátkou“, tak rozhodně neuděláme chybu“, vysvětluje Blanka Vraspírová a dodává: „ Sluníčko k nim pronikne ve správné míře. Dokonce je během dne namažte opakovaně. Zvlášť u vody.“

Myslete na to, že kůže má paměť!

Před lety žádné krémy s UV faktorem k dispozici nebyly. Lidé se doslova škvařili na slunci. Opakované spálení sluncem si kůže pamatuje. Po letech se na ní objeví velká pigmentace s následnou možnou rakovinou kůže.

„Nejen kůži, ale také vlasům si a očím nadměrným sluněním škodíme. Pokud oči nechráníme kvalitním UV filtrem, vystavujeme je vážnému onemocnění“, varuje MUDr. Vraspírová.

Také o fototypech uslyšíte v rozhovoru Evy Bucharové s estetickým chirurgem, MUDr. Blankou Vraspírovou.

Spustit audio