Dokončení cyklostezky podél Ohře vyjde na víc než 200 milionů korun. Kraj věří, že to pomůže k rozvoji cestovního ruchu

21. leden 2022 14:17

Ústecký kraj má na tento rok v rozpočtu prvních 20 milionů korun na dokončení cyklostezky podél řeky Ohře. Cesta pro cyklisty je v tuto chvíli hotová například v okolí Kadaně na Chomutovsku a celkově zbývá v regionu dobudovat zhruba 40 kilometrů stezky.

Hlavní cyklistická sezóna je zatím ještě daleko. Ústecký kraj přesto připravuje dobudování cyklostezky, která má kopírovat řeku Ohři.

„Je hotový návrh investičního záměru, který projde tím kolečkem, komisemi Ústeckého kraje, komisí investiční a potom už nic nebrání, abychom spustili dostavbu těch úseků, které propojí hotové úseky. Celkové náklady jsou asi 215 milionů, z toho 20 milionů uvolňuje kraj už na letošní rok,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Nejblíž k výstavbě mají úseky cyklostezky mezi Libočany a Přívlaky na Lounsku nebo mezi Bohušovicemi nad Ohří a Litoměřicemi. Dokončení cyklostezky na celém území kraje by mělo přinést hlavně oživení lokální ekonomiky.

V to, že cyklostezka pomůže k rozvoji cestovního ruchu, doufá starosta Terezína na Litoměřicku René Tomášek (RESET): „Cyklistický ruch se u nás docela rozvíjí, takže si myslím, že pro město to může mít jedině přínos, protože spousta lidí, kteří jezdí na kole, tak k nám zatím nezavítají, protože cyklostezka zatím vede pouze podél Labe, a tím, že bude ta cyklostezka procházet přímo naším městem, tak budeme mít šanci ty cyklisty spíš oslovit."

Podle náměstka hejtmana Jiřího Kulhánka (ODS) má být cyklostezka kompletně dokončená zhruba za dva roky. Kraj chce na její výstavbu použít peníze ze SFDI a z Integrovaného regionálního operačního programu.

Spustit audio