Dočká se Ústí konečně justičního paláce?

5. červen 2016

Už roky se o něm mluví a stále nestojí. Justiční palác v Ústí nad Labem se vážně mluví od roku 2002, kdy budovu současného krajského soudu zalila voda z Labe při tehdejších rozsáhlých zátopách. To byla poslední tečka za pochybnostmi, jestli krajské Ústí novou justiční budovu skutečně potřebuje.

Už předtím se totiž vědělo, že současné prostory nevyhovují. Soudní síně jsou malé, soudci se tlačí v kancelářích, není kam ukládat spisy. Kvůli nedostatku místa už z budovy krajského soudu odešlo krajské státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Obě instituce si zatím pronajímají prostory v soukromých budovách v centru města.

Samotné město už před řadou let vytypovalo pro nový justiční palác místo na Bukově. Původně se mluvilo o stamilionových nákladech. Když v říjnu 2013 poklepal prezident Miloš Zeman společně s ministryní Marií Benešovou (ČSSD) na základní kámen budoucího ústeckého justičního paláce, náklady se odhadovaly na 850 milionů korun s tím, že hotovo bude za pět let. Dnes se už jde o téměř dvě miliardy.

"Pracovní skupina se snažila z existujících podkladů stanovit rozpočet akce co možná nejpřesněji. Jsme toho názoru, že částka 1,7 miliardy korun by měla dostačovat na vybudování areálu. Ovšem akce bude trvat dle harmonogramu do roku 2021 a nelze vyloučit ekonomické, politické, přírodní nebo jiné vlivy, které mohou cenu ovlivnit včetně jednotlivých zadávacích řízení," řekla ČTK Kristína Labohá z tiskového odboru ministerstva.

Spisy odsouzených

Jako poslední termín, kdy má výstavba začít, považuje ministerstvo spravedlnosti rok 2019, areál by měl být hotov o dva roky později. Peníze ale na stavbu nemá. Chybí mu 1,4 miliardy korun, a proto se chystá do konce června obrátit s žádostí o peníze na vládu.

autor: ces | zdroj: ČTK
Spustit audio