Dočasný zákaz venkovního chovu drůbeže způsobil problémy některým malochovatelům

14. prosinec 2022 13:52

V celém Česku platí od 14. prosince zákaz venkovního chovu drůbeže. Opatření vyhlásila Státní veterinární správa kvůli rostoucímu počtu ohnisek ptačí chřipky. Za porušení hrozí vysoké pokuty.

Některým chovatelům ale může nařízení způsobit komplikace. Jako ženě z Teplicka, která pro slepice vhodný zastřešený prostor nemá.

„Teď je problém, já když mám pět slepic a je mi 78 let, co teď mám dělat? Pozvat někoho, by je zabil, když jsem si je na Velikonoce v Ředhošti draze koupila? Nebo si mál pozvat firmu, která mi tady postaví zavřenou pergolu, kde budu držet pět slepic?“ zamýšlí se chovatelka nad možnostmi, jak ochránit svoji drůbež.

Zatím má v malém kurníku slepice v noci, jinak pobíhají v oplocené části zahrady. „Nějakou síť přes to dát, to nemá cenu, protože to je jasné i mně, že jde i o trus, takže se tam klidně nějaký malý vrabčák dostane,“ dodává.

Malochovatelé by se měli pokust chránit svou drůbež alespoň sítěmi

Veterinární opatření ale žena, která pracovala ve zdravotnictví, nezpochybňuje. „Chápu to nařízení. Prostě je to závažná choroba a musí se s tím něco dělat Je mi to i líto, když třeba vidím, že museli zlikvidovat třeba nějaký velkochov kachen, ale šířilo by se to, takže je to nutné – to je o něčem jiném. Co ale mají dělat ti staří lidé na vsi, kteří mají pár slepic?“ krčí rameny chovatelka.

Ředitel krajské pobočky veterinární správy Daniel Macháček vysvětluje, že v Ústeckém kraji ohniska neevidují – jde proto spíše o prevenci. Zakrytí výběhu sítí je proto podle něj dostačující.

„Není to ideální, samozřejmě. Každý chovatel si ale nemůže všechno zavřít do budovy – to už bychom se mohli bavit o týrání. Měla by se ale zrealizovat všechna možná opatření, aby se snížil kontakt chovaných ptáků s těmi volně žijícími,“ vysvětluje Macháček.

Za nedodržení zákazu hrozí jednotlivcům pokuta až 100 000 korun, podnikatelům a firmám až dva miliony korun.

Spustit audio

Související