Dobrovolníci dnes uklízeli Česko i na několika místech Ústeckého kraje

21. září 2019 14:45

V rukavicích a s pytli na odpadky dnes vyrazili do ulic i parků a na louky dobrovolníci, aby posbírali to, co jiní bezstarostně odhodili. V Teplicích nebo Nebočanech na Děčínsku i na Chomutovsku a dalších místech.

Do akce Ukliďme Česko se zapojili jednotlivci i celé školy, obce, organizace. Například v Jirkově se k úklidu připojila Asociace turistických oddílů mládeže. Tomíci, jak si říkají, uklízeli v okolí své klubovny i základních škol.

Krátce po deváté hodině seznámil s postupem dvacítku školáků z turistického oddílu mládeže v Jirkově jeho vedoucí, Jiří Černer. „Budete dávat pozor, kdybyste našli injekční stříkačky, příjdou do petlahví, které máte nebo dostanete, ale raději volejte dospělého. Není to sranda,“ upozornil.

Školáci v Jirkově při akci Ukliďme Česko

„Chceme uklízet Česko, aby tady bylo lepší prostředí," řekla Markéta Němcová, žačka jirkovské základní školy. Na akci Ukliďme Česko byla poprvé. "Když jdu ven, tak vidím odhozenou petku nebo papírky od bombónů a podobně, tak to hodím do koše,“ vysvětlila, proč si myslí, že podobný úklid je třeba. 

V půl desáté dopoledne se děti rozeběhly po travnatých plochách i mezi keře. Loni nasbírali členové turistického oddílu mládeže v Jirkově za celý den zhruba 400 kilogramů odpadu, letos před polednem už měli dvacet pytlů plných odpadu.

Školáci nasbírali v Jirkově jen během dopoledne 20 pytlů odpadků
autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související