Dobrovolní hasiči v Litvínově potřebují novou cisternu, mají ale problém dosáhnout na dotaci

4. červen 2018

Dobrovolní hasiči v Litvínově vyjíždí k zásahům v průměru 50krát za rok. Zasahují u požárů i u dopravních nehod. K dispozici ale mají jen zastaralou techniku. Litvínov proto žádá o dotaci na novou cisternu. Podle radnice jsou ale dotační podmínky diskriminační pro velká města, na jejichž území působí jednotka profesionálních hasičů. Generální ředitelství hasičského záchranného sboru toto tvrzení odmítá.

Litvínov proto žádá o dotaci na novou cisternu. Podle radnice jsou ale dotační podmínky diskriminační pro velká města, na jejichž území působí jednotka profesionálních hasičů. Generální ředitelství hasičského záchranného sboru toto tvrzení odmítá.

„Nejmladší stříkačka je z roku 1988, další máme z roku 1977 – ta je do muzea pěkná, na výstavy taky, ale jinak už nevyhovuje,“ shrnul velitel sboru dobrovolných hasičů v Litvínově Tomáš Staňko.

Město proto žádá o dotaci na nákup nové moderní cisterny. Podle radnice v Litvínově jsou ale podmínky pro získání dotace diskriminační ve třech ze sedmi kritérií, podle kterých je žádost o dotaci hodnocena.

Podle litvínovské radnice jsou podmínky pro získání dotace diskriminační

„Jedním z těch kritérií je počet obyvatel v obci. Jakmile má obec 10 001 obyvatel a více, dostává 0 bodů. Druhé kritérium je kategorie jednotky sboru dobrovolných hasičů – jestliže je tzv. JPO III zařazení, tak opět má 0 bodů. Třetí kritérium je, že jestliže je v místě dislokovaná stanice hasičského záchranného sboru, tzn. státní hasiči, mají ti dobrovolní opět 0 bodů,“ vysvětluje tajemník radnice Valdemar Havela.

Generální ředitelství hasičského záchranného sboru ale nařčení z diskriminačních podmínek pro získání dotace odmítá.

Podle mluvčí Nikol Zaoralové jsou podmínky získání dotace férové: „V těch sedmi kritériích je nastaveno, jak často ta jednotka vyjíždí i jak velký je počet obyvatel, na druhou stranu je potřeba říct, že například to, zda má ta jednotka v obci i jednotku profesionálních hasičů je ohodnoceno pouze jediným bodem, na druhou stranu za to, že si ta jednotka opakovaně žádá o techniku, je až pět bodů. Stejně tak za stav techniky – pokud je opravdu stará, mají opět pět bodů.“

Litvínov, podle tajemníka Valdemara Havely žádal o dotaci už v loňském roce: „V loňském roce jsme dosáhli 7 bodů – to znamenalo 55 místo mezi těmi, kteří podali přihlášku.“

Cena nové stříkačky je podle vedení Litvínova necelých sedm milionů korun. Dotace může činit maximálně 2,5 milionu, dalšími penězi pak přispívá Ústecký kraj.

Jestli Litvínovu pomůže opakovaná žádost a stáří techniky k zisku dotace, bude jasné v září.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související