Do Ústí poprvé přijel vnuk majitele továrny na mýdlo s jelenem. Přivezl obraz i telegram od Masaryka

27. duben 2019 19:59

Britský občan Peter Schicht, vnuk posledního majitele továrny na mýdlo s jelenem, v sobotu daroval ústeckému muzeu několik rodinných památek. Řediteli muzea Václavu Houfkovi předal obraz významného českého malíře Jaroslava Šetelíka a osobní telegram Jana Masaryka Georgu Schichtovi.

Rodina Schichtů byla významnou průmyslnickou rodinou, která do Ústí nad Labem přišla v 80. letech 19. století. Ve čtvrti Střekov založila továrnu na jedlé tuky, oleje a drogistické zboží. Ta se později stala největší takovou továrnou na evropském kontinentě, na konci 20. let 20. století firma zaměstnávala jen v Ústí 4000 lidí.

Sedmdesátiletý Peter Schicht dnes navštívil Ústí poprvé v životě. Přijel společně s manželkou, dvěma dcerami a jejich partnery. „Dříve jsem se k tomu neodhodlal, ale teď jsme dostali pozvání od muzea. Je to pro mě velmi zajímavé s ohledem na historii naší rodiny,“ řekl v Ústí nad Labem Schicht.

„Se zájmem pozoruji, jaký je v Česku nyní po více než 70 letech po válce zájem o historii Němců v Čechách,“ uvedl Schicht, který prý od svého dědečka a otce o Ústí mnoho slyšel. „Jen neříkali Ústí, ale Aussig,“ poznamenal.

Kromě muzea si návštěva v doprovodu historiků prohlédne rodinnou hrobku na Střekově, dnes už zdevastované městské lázně a vily, které továrníci nechali postavit.

Darovaný obraz zachycuje pohled na továrnu na Střekově. „Je to akvarel z roku 1928, který sloužil jako jedna část studie k velkému plátnu, který Šetelík namaloval pro firmu Schicht,“ uvedl Houfek.

Telegram je podepsán Janem Masarykem, který byl důvěrným přítelem Georga Schichta, s nímž se v Británii často setkával.

 

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio