Do Ústeckého kraje dorazila další balení vakcíny proti koronaviru

6. leden 2021 14:56

V Ústeckém kraji zatím dostalo vakcínu proti koronaviru na 670 zdravotníků. Do regionu už také dorazila další várka 975 dávek vakcíny, ze kterých bude očkování lékařů a sester v první linii pokračovat. V první fázi se očkování v regionu týká víc než 2 000 zdravotníků.

Druhá dodávka vakcín proti koronaviru dorazila o dva dny dříve, než bylo plánované. Narušování harmonogramu závozů může být podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO rizikové.

Není to vůbec naplánované – to je to nejhorší, co může být, protože to je ten základ, od kterého se můžeme odrazit. Proto potřebujeme, aby byly stabilní dodávky tak, jak jsou domluvené. Na té distribuci všechno závisí, a tohle nám skutečně nepomáhá,“ konstatoval Schiller.

V první vlně má dostat očkování zhruba 2 500 zdravotníků. Dosud se podařilo podat vakcínu zhruba 670 lidem.

„Jsou to zaměstnanci, kteří jsou v přímém kontaktu s covid pozitivními pacienty nebo členové zdravotnické záchranné služby,“ doplnil vedoucí krajského krizového řízení Marcel Kucr.

Po zdravotnících přijde na řadu očkování seniorů

S očkováním rizikových skupin, zejména seniorů, se v kraji začne po proočkování zdravotníků.

Lidé by se měli hlásit do speciálního registračního systému. Ten chce ale kraj u ministerstva zdravotnictví připomínkovat.

„Konkrétně nám vadí to, že nám centrální systém má nastavovat to, jak my budeme očkovat, bez ohledu na to, jak jsme na to připraveni, jak jsme vybaveni vakcínami, personálem i technicky. To si musíme řídit my, to nám nikdo nemůže řídit centrálně,“ vysvětlil po jednání krizového štábu hejtman Jan Schiller.

Očkovací látku musí zdravotníci uschovávat při velmi nízkých teplotách. Podle krajské hygieničky Lenky Šimůnkové by bylo vhodnější získat jiné vakcíny.

„Líbilo by se mi, kdyby se podařilo získat více očkovacích látek, aby se mohlo očkovat i vakcínami, které nevyžadují tu velmi nízkou teplotu skladování, a aby se do očkování mohly zapojit i další subjekty – například praktičtí lékaři,“ doplnila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související