Do roudnické galerie se návštěvníci dva měsíce nedostanou. Bude zavřená kvůli rekonstrukci

14. únor 2023 12:55

Velké stěhování obrazů a dalších uměleckých předmětů probíhá v těchto dnech v roudnické Galerii moderního umění. Kvůli plánované rekonstrukci galerie museli kurátoři přestěhovat z budovy bývalé lobkowiczké jízdárny desítky děl. Zatímco většinu z nich kurátoři přemístili do depozitáře, jedno z děl - obří sádrový pavouk musel kvůli opravě elektroinstalace a osvětlení skončit částečně v koši.

Naopak, co se při rekonstrukci nesmí zničit, je 120 obrazů a uměleckých děl. Stejně jako nejvýznamnější obraz zdejší galerie, skončí na dva měsíce většina děl ve zdejším depozitáři, vysvětluje ředitel galerie Miroslav Divina: „Tady to dílo od Zbyška Siona, jmenuje se Pád věže, na to musíme opravdu dát pozor, aby to neprasklo.“

Část obrazů a děl se ale podle ředitele Diviny vrátí zpět do Moravské galerie v Brně nebo do Galerie hlavního města Prahy.

„Ty renesanční kresby jsou velice náchylné na změnu vlhkosti, na změnu teploty, proto vlastně je balíme takto do několika různých vrstev materiálů a na závěr je to pak ještě uloženo do takovéto klimabedny,“ popisuje Miroslav Divina.

Prostory galerie teď čeká rozsáhlá oprava elektroinstalace a celková modernizace osvětlení. Rekonstrukce bude stát téměř milion korun a první návštěvníci by se do Galerie mohli vrátit už za dva měsíce.

 

Spustit audio