Do říjnových krajských voleb zaregistroval ústecký krajský úřad 19 kandidátek

14. srpen 2020 13:57

Za 49 dnů budou lidé po celém Česku vybírat nová zastupitelstva krajů. Na některých místech budou voliči rozhodovat i o nových senátorech. V Ústeckém kraji kandiduje do krajského zastupitelstva 19 politických stran, hnutí a koalic.

Ústecký krajský úřad obdržel celkem 20 přihlášek do krajských voleb. Zaregistroval ale jen 19 politických hnutí, stran a koalic – v jednom případě odmítl kandidátku registrovat.

Podle zveřejněného rozhodnutí úřad nezaregistroval Moravskou a Slezskou pirátskou stranu. Podle odůvodnění podali kandidátku po lhůtě. Proti odmítnutí registrace se teď muže strana do dvou dnů domáhat ochrany u ústeckého krajského soudu.

V krajských volbách rozhodnou lidé v říjnu o 55 nových krajských zastupitelích. Při posledních krajských volbách v roce 2016 vybírali lidé z celkem 23 kandidátek, volební účast tehdy dosáhla necelých 29 procent.

Na Děčínsku a Lounsku budou lidé vybírat i senátory

V Ústeckém kraji se budou, společně s krajskými volbami, konat i senátní volby na Děčínsku a také na Lounsku, ke kterému při senátních volbách patří i část Rakovnicka ve Středočeském kraji.

Na Děčínsku přijal a zaregistroval děčínský magistrát celkem 7 kandidátek. Před 6 lety přitom na Děčínsku kandidovalo víc lidí. Lidé tehdy vybírali nového senátora z celkem 10 kandidátů.

Lounský městský úřad zaregistroval pro senátní volby v obvodu Lounsko – Rakovnicko celkem 10 kandidátů. V roce 2014 přitom bylo v lounském obvodu 8 kandidátů.

Senátní volby se na Lounsku, Rakovnicku a Děčínsku uskuteční ve stejném termínu jako volby krajské, tedy 2. a 3. října.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související