Do mosteckého muzea se vrací expozice o geologii severozápadních Čech. Veřejnosti se otevře 1. dubna

31. březen 2023 13:09

Zkamenělinu krunýře pravěké želvy Mostecké, mamutí kel nebo vzácné minerály nabízí obnovená expozice Oblastního muzea a galerie v Mostě. Výstava s názvem Geologie severozápadních Čech nově nabízí i dioramata a takzvané infoboxy, tedy dotykové displeje, na kterých si návštěvníci mohou vyhledat fotografie i informace o zkamenělinách a minerálech.

„Ta výstava je zcela nová a je výjimečná – obsahuje přes 500 vzorků, z nichž některé jsou světovými unikáty. Je konkrétně zaměřena na mosteckou pánev a zejména na její třetihorní zkameněliny a minerály. Je to záležitost výjimečná jak v rámci Česka, tak střední Evropy – takový reprezentativní výběr exponátů nikde jinde neuvidíte,“ představuje novou expozici ředitel mosteckého muzea Michal Soukup.

Na dlouhé úzké chodbě jsou chronologicky rozmístěné vitríny po jednotlivých vývojových etapách Země.

U vitríny s minerály kurátor Pavel Dvořák upozorňuje na sádrovce. „Sádrovec má pro brusiče nevhodné fyzické vlastnosti – je velice měkký, a tak je velmi složité ho vybrousit. My ale máme kontakt na jednoho specialistu na netradiční suroviny, který ale dokázal sádrovce vybrousit a našemu muzeu je daroval,“ vysvětluje.

V paleontologické části výstavy zaujmou návštěvníky zkameněliny stromů a rostlin, kosti z ploutve mořského plesiosaura, ale hlavně zkamenělina krunýře pravěké želvy.

Oblastní muzeum a galerie v Mostě otevírá 1. dubna expozici s názvem Geologie severozápadních Čech

„Je to nález z konce 19. století. Tehdejší paleontologové při bližším zkoumání zjistili, že se jedná o nový druh želvy, a aby nějakým způsobem zachytili, kde byla nalezená, tak ji pojmenovali Trionyx pontanus,“ vysvětluje Dvořák.

Mezi zkamenělinami třetihorních rostlin Pavel Dvořák ukazuje jednu, kterou nikde jinde na světě nikdo nenašel: „Tato rostlinka, Mahonie zbloudilá, byla nalezena v lomu Bílina – je to příklad rostliny, která se dosud nikde jinde na světě nenašla. Můžete tu ale vidět třeba i list palmy, který je důkazem toho, že v období třetihor tady bylo mnohem teplejší počasí než dnes,“ dodává Dvořák.

Za obnovenou expozici zaplatilo mostecké muzeum necelé dva miliony korun. Otevřená pro veřejnost bude od 1. dubna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související