Do denního centra pro bezdomovce v Teplicích chodí v těchto dnech víc lidí

6. listopad 2020 09:04

Nízkoprahové denní centrum Květina v Teplicích zkrátilo dobu pobytu ze dvou na jednu hodinu. Je to kvůli současné epidemické situaci, a také kvůli nárůstu počtu bezdomovců, kteří tam chodí. Mohou se tam najíst, osprchovat nebo si vzít oblečení. Sociální pracovnice jim pomůžou třeba i s vyřízením dokladů nebo hledáním práce a bydlení.

Pravidelným návštěvníkem denního centra je například Zdeněk Petružela. „Chodím sem kvůli jídlu, koupání, a taky, že mi tu dají oblečení. Chodil jsem sem jen občas, teď sem chodím každý druhý den,“ shrnuje.

Od ledna služby centra využilo 176 bezdomovců, aktuálně tam pomáhají 44 lidem. Jejich počet se ale podle vedoucí Barbory Vernerové zvyšuje – i proto je kratší doba pobytu výhodná.

Pracovnice denního centra evidují čas pobytu klientů. Zkrátili ho ze dvou na jednu hodinu

„Aspoň se tady víc prostřídají. Třeba o víkendu jsme tady měli 64 návštěv, a to celkem 41 lidí. Teď se nám hodně stává, že chodí noví klienti. Nevíme ještě, jestli je to tím, že přichází zima, nebo jestli to souvisí s tou koronakrizí,“ uvažuje Vernerová.

Květina nemá jen denní centrum, ale i terénní službu. „Klienti, kteří přicházejí do centra, nám říkají, že na určitém místě je třeba člověk, který je na tom tak, že k nám nedojde. Nebo je už tak daleko za městem, že by to bylo pro něj moc náročné. Na taková místa pak jedeme – vozíme tam primárně potravinovou pomoc a zjišťujeme, s čím ještě můžeme pomoci,“ popisuje Vernerová.

Komplikovanější je podle ní i zajišťování zdravotní péče pro lidi bez domova. Terénní pracovnice jim často dělaly doprovod k lékařům, to se ale teď kvůli opatřením proti šíření koronaviru změnilo.

Spustit audio

Související