Dlouhotrvající sucho zřejmě napáchá na úrodě obilovin v Ústeckém kraji velké škody

23. květen 2018 15:00

Dlouhotrvající sucho pravděpodobně napáchá na letošní úrodě obilovin v Ústeckém kraji velké škody. Od zemědělců, kteří hospodaří na severu Čech, více zjišťovala Lucie Valášková.

Farmáři se nejvíc obávají ztrát na jarních obilovinách. Sucho v růstu zasáhlo jarní pšenici a ječmen, což spolu s vysokými teplotami rozhodně neprospělo.

Ředitel zemědělské společnosti Astur Straškov Miroslav Novák konstatoval, že ztráty na takzvaných jařinách, tedy jarních obilovinách, očekávají ještě vyšší než loni – už v loňském roce měli přitom výnosy kvůli suchu zhruba o čtvrtinu menší.

Problémy mají i zemědělci, kteří hospodaří na písčitých půdách. V ní se příliš nedrží voda a tam už letos zasychá ozimá pšenice a žito. Například Antonín Hautke z farmy KLUK Dušníky odhaduje, že výnosy budou na ozimech víc než o třetinu menší než loni.

Zemědělci vítají každý déšť, který do žní přijde. Ten určitě ještě ovlivní finální úrodu. Například deště z minulého týdne prý určitě prospěly, ale zase už nezvládnou dohnat všechnu ztrátu z velmi teplého jara.

Farmáři proto doufají, že předpověď na bouřky a déšť vyjde a pole budou mít dost závlahy alespoň teď.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související