Divoká soutěska u Hřenska přivítala první turisty dychtivé plavby na pramici po řece Kamenici

30. březen 2024

Turisté se od 29. března opět mohou svézt pramicí v Divoké soutěsce poblíž Hřenska. Sezónní atrakci na říčce Kamenici, obklopené skalami, provozuje obec Hřensko. Stejně jako sousední Edmundovu soutěsku, ta ale po předloňském ničivém požáru v národním parku zůstává zavřená.

Převoznice Alice Urbánková právě absolvuje první letošní zápichy bidlem z pramice na Divoké soutěsce. Tato sezona bude její pátou. „Pramice v Divoké soutěsce jezdí už 126 let – od roku 1898. Lidem ukazujeme tu krásnou přírodu kolem,“ shrnuje.

Z Klimkovic na severní Moravě se přijeli podívat Teichertovi se dvěma malými dětmi. Byli letos prvními turisty, kteří se Divokou soutěskou projeli.

„Pracovně občas od Děčína jezdíme, ve skalách jsme ale poprvé,“ shrnuje paní Teichertová a její muž dodává: „Spálené je to tady furt, ale už se to zelená. Je vidět, že si s tím příroda pěkně poradila. Brána vydržela, tak snad to bude dobré.“ Myslí tím stopy rozsáhlého požáru národního parku v roce 2022.

Na svoji první návštěvu Hřenska zavítala taky tříčlenná rodina z Bratislavy. „Když vichřice poničila lesy pod Tatrami, vypadalo podobně. Bude to trvat 15 až 20 let, než to zas začne pěkně vypadat. Informace o tom, jestli fungují i lodičky v Edmundově soutěsce jsme nenašli, jestli to bude otevřené nebo ne,“ dodávají kritický postřeh.

Edmundova soutěska zůstává uzavřená

Místostarosta Hřenska Robert Mareš, z uskupení Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná, má jiný názor. „Že by bylo málo informací, to si nemyslím. Dokonce i ve Hřensku máme na úřadě informační středisko, které je otevřené i letos, a to přes to, že na tom proděláváme. Myslíme si totiž, že je to pozitivní, a že se tam návštěvníci mohou dozvědět užitečné informace,“ uzavírá.

Edmundova soutěska se zatím turistům neotevře – okolní skály jsou po požáru nebezpečné – obec tak podle místostarosty ročně přichází o zhruba 17 milionové tržby.

Spustit audio

Související