Divočáci i stáda daňků a muflonů. Brněnská Obora Holedná je oázou klidu uprostřed velkoměsta

10. březen 2024

Pečlivě udržovaný les, volně žijící zvěř, odpočinkové altánky, prolézačky, naučné stezky a spousta tras pro pěší i cyklisty. To vše nabízí Obora Holedná v Brně. Lesopark, který spravují Lesy města Brna, je celoročně volně přístupný hned z několika stran. Divoká prasata, daňci a mufloni v přirozeném prostředí vytvářejí nebývalou atmosféru spojení s přírodou uprostřed velkoměsta.

Počátky obory sahají do 80. let minulého století. Tehdy jako zábrany sloužily pouze ploty zahrádek, přírodní zábrany a podobně. Postupně získala charakter oploceného lesního areálu, ve kterém hospodaří Lesy města Brna. Chovají tu lesní zvěř, jako jsou daňci skvrnití, jeleni sika či mufloni. V ohrazené obůrce jsou i divoká prasata, mezi kterými se letos objevila i skvrnitá mláďata. Toto netradiční zbarvení není v přírodě ničím ojedinělým a nejde ani o tak zvaný albinismus.

Oboru Holedná upravily Lesy města Brna i pro veřejnost. Je protkána řadou cest a stezek. Lidé tak mohou spatřit lesní zvěř v jejím přirozeném prostředí. Přírodní areál nabízí i několik naučných tras s informačními tabulemi, odpočinkové altánky, hřiště pro děti a zábavné herní prvky s lesní tematikou. Velkým lákadlem se stala i 35 metrů vysoká rozhledna.

Vodní ptactvo našlo útočiště u jezírek. K vidění jsou divoké kachny, kachničky mandarínské a v areálu je možné zahlédnout třeba i datla, žlunu či strakapouda.

Flekatá selata divokých prasat nejsou podle lesníků ničím neobvyklým. Mají jich tu hned několik

Lesopark je přístupný volně po celý rok. Návštěvníci se však musí řídit provozním řádem. Platí zde, podobně jako v ostatních lesích, povinnost mít psa na vodítku, což se bez výjimky týká všech plemen. O zvěř se starají profesionální lesníci, proto platí i zákaz krmení zvířat. Těm by mohla nevhodná strava nejen ublížit, ale způsobit i smrt. Vstupní branky je třeba vždy za sebou pečlivě zavřít a pohybovat se pouze po vyznačených cestách.

Spustit audio