Děti z vyplavené základní školy v Opavě našly na týden útočiště v račické Labe aréně

3. říjen 2024 15:16

Račická Labe aréna u Štětí na Litoměřicku hostí netradiční návštěvu. Na ozdravný pobyt tam dorazila zhruba polovina opavské Základní školy Edvarda Beneše. Kvůli povodním se teď žáci nemají kam vrátit a Ústecký kraj proto škole nabídl týdenní pobyt v tréninkovém středisku zdarma i s dopravou.

Učitelka Barbora Sekaninová právě rozdává jeden z matematických úkolů. Žáci ho neplní ve své třídě na opavské základní škole Edvarda Beneše, ale v Račické Labe aréně.

„My jsme momentálně v situaci, kdy se škola dává do pořádku – nemáme dostatečný počet učeben, ve kterých bychom mohli učit, Tento týden jsme dostali nabídku od Ústeckého kraje, abychom se učili tady,“ popisuje Sekaninová.

Do Račic dorazila zhruba polovina opavské základní školy. „Máme tady děti z pátých, šestých, sedmých a osmých tříd. Dorazili jsme sem čtyřmi autobusy, které pro nás zařídil Ústecký kraj,“ doplňuje učitelka Markéta Bergerová.

„Cesta byla dlouhá a únavná, ale užili jsme si to,“ říká páťák Lukáš Bravenec s tím, že na výletech, které si pro ně učitelé připravili, na dlouhou, více než šestihodinovou cestu rychle zapomněli.

„Nebyl problém se svačinami na výlety, prostě vůbec s ničím. Máme k dispozici všechno, o co si řekneme,“ pochvaluje si Bergerová.

Hurá akce na jedničku

Zpočátku měla manažerka provozu Labe arény Petra Vitásková obavy, aby dětem nebyla zima. „Naše vícelůžkové hotely nemají topení, tak jsme měli strach, že nebude teplo. Ale nakoupili jsme radiátory, na některých pokojích se topí, takže děti jsou spokojené. Je to sice hurá akce, ale povedla se na jedničku s hvězdičkou,“ dodává.

Řeka Opava školu zaplavila až do prvního patra a práce na opravách budovy podle odhadů pedagogů potrvá až do konce školního roku.

„Budeme mít takový kolotoč, kdy část výuky budeme mít ve škole, část bude probíhat online, možná bude i nějaký dopolední a odpolední režim. Tak to bude až do té doby, než se dá škola do pořádku. Neočekáváme přitom, že by to bylo do konce letošního kalendářního roku – budeme ale doufat, aby se to povedlo ještě v tomto školním roce,“ uzavírá Bergerová.

Povodeň navíc poničila i 90 procent veškerého vybavení školy, které bylo kvůli rekonstrukci vyšších pater uskladněné v přízemí a tělocvičně.

Spustit audio

Související