Dětí s autismem přibývá. Rodiče malých dětí přitom čekají na vyšetření přes rok

26. listopad 2019 11:07

Na vyšetření konkrétního typu poruchy takzvaného autistického spektra čekají rodiče dětí, nejen v Ústeckém kraji, déle než jeden rok. Počet dětí s tímto onemocněním přitom podle Národního ústavu pro autismus stoupá.

Chybějí dětští psychologové a psychiatři, kteří by autismus u dětí diagnostikovali. Ministerstvo zdravotnictví o problému ví. Podle jeho vedení neexistuje rychlé řešení.

Skoro dva roky čekala na vyšetření, v té době dvouletého syna, i rodina z Jirkova na Chomutovsku.

„Když bylo Danečkovi kolem dvou let, tak už jsem věděla, při porovnání s mojí dcerou, že něco není v pořádku,“ vzpomíná matka malého Danečka Pavlína Laslofi.

„Nemluvil, bylo to takové jakoby zvířátko, které se pohybovalo doma a všechno rozbíjelo. Vydával jen zvuky a vůbec neslyšel na jméno,“ popsala Pavlína, proč se malý Dan zdál rodičům jiný než ostatní děti.

Verdikt prvních lékařů rodiče nemile překvapil

Laslofiovi se proto rozhodli jít na dětskou lékařkou. „Šli jsme za obvodní lékařkou, všechno jí popsali a ona hned vše pochopila. Poslala nás k psycholožce a neuroložce. Ta objednací lhůta k psycholožce je půl roku až rok,“ popisuje Danečkova maminka.

Když se Laslofiovi s malým Danečkem konečně po téměř roce dostali k dětské psycholožce, byli překvapeni: „Psycholožka se usnesla, že je jen negativní a nic mu není, že bychom měli jen zpřísnit výchovu. Neuroložka, protože s tou vůbec nechtěl spolupracovat, tak ta nás osočila, že kdybychom si uměli vychovat dítě, že bychom s ním nemuseli chodit po lékařích.“

Laslofiovi tedy čekali téměř rok, než se dostali do péče specialistů. Ti jim ale řekli, že dítě je téměř zdravé, a že mají změnit výchovu.

Tatínek Michal Laslofi popisuje pocity, které s manželkou prožívali: „Bezmoc. Začnete nad sebou pochybovat, jestli opravdu něco neděláte špatně, jestli jste něco nezanedbali.“

Rodiče našli pomoc až v Národním ústavu pro autismus

Pavlína Laslofi se nenechala odradit posudky specialistů, kteří označili malého Dana za téměř úměrného svému věku. Četla články o autismu a snažila se hledat pomoc dál. O diagnózu proto požádala NAUTIS, tedy Národní ústav pro autismus ve 100 kilometrů vzdálené Praze.

„Je tam roční čekací lhůta, takže potom, co jsme odešli od té psycholožky, tak jsme za pár měsíců šli do NAUTISu, kde nám už tedy potvrdili, že je Daneček autista,“ vzpomíná Laslofi.

Rodiče se tedy po necelých dvou letech od prvního podezření na autismus dozvěděli, jak s dítětem komunikovat, co dělat, aby tlumili příznaky jeho nemoci.

Ministerstvo zdravotnictví o problému ví. Přislíbilo nápravu

O tom, že rodiče dětí s poruchou autistického spektra čekají na potřebná vyšetření hodně dlouho, ministerstvo zdravotnictví ví.

„Ta síť, která v tuto chvíli existuje, určitě dostatečná není. Čelíme řadě problémů – jednak je to nedostatek kvalifikovaných dětských psychiatrů, psychologů, a vůbec systém tak, jak je nastaven,“ Snažíme se to v poslední době nějakým způsobem posouvat dopředu,“ doplňuje náměstek ministra pro zdravotní péči, Roman Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví chce podle náměstka Prymuly do jednoho roku najít způsob, jak situaci řešit. Součástí by měla být o dohoda s pojišťovnami o proplácení vyšetření i následných terapií.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související